Corbulotunnel

Tunnel in N343 heet voortaan Corbulotunnel

Foto bij nieuwsbericht provincie Zuid-Holland

De nieuwe tunnel in de N343 bij Leiden gaat vanaf nu door het bestaan als de Corbulotunnel. Die naam verwijst naar een Romeinse generaal die in 47 na Christus opdracht gaf voor het maken van een kanaal tussen de Rijn en de Maas. De verwachting is dat er in 2023 auto’s door de tunnel kunnen rijden, die onderdeel is van de RijnlandRoute.

Afgelopen woensdag werd er door en met diverse hoogwaardigheidsbekleders stilgestaan bij de naamgeving. Maar de Corbulotunnel is dus nog niet klaar. De komende periode wordt deze verder afgebouwd, ingericht en voorbereid voor ingebruikname in 2023. Rick Pattipeilohy, projectdirecteur van aannemerscombinatie Comol5: “Inmiddels zijn we gestart met de afbouw van de eerste tunnelbuis. Zoals de bouw van de dwarsverbindingen in de tunnel, waardoor men kan vluchten in geval van een calamiteit. We bouwen deze passages met behulp van een techniek waarbij we de grond bevriezen.”

Scheelt veel tijd

“Verder brengen we de kabelkokers aan waarboven we het wegdek maken. Ook starten we met het inrichten van de tunneltechnische installaties, die op onze testlocatie al volledig zijn opgebouwd en getest. Dat scheelt straks veel tijd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het brandmeldsysteem, de verlichting, camera’s en noodtelefoons. Vanaf begin volgend jaar worden de modules kant en klaar geplaatst en sluiten we alle bekabeling aan.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was bij de naamgeving aanwezig. “De RijnlandRoute is een groot en belangrijk infraproject waarin het Rijk en de provincie Zuid-Holland samen optrekken”, vertelde zij bij die gelegenheid. “Ondanks de coronacrisis is hier de afgelopen maanden op een veilige manier keihard doorgebouwd en vandaag zetten we een mooie nieuwe stap. Voor dit resultaat verdienen de bouwers en alle andere betrokkenen een groot compliment.”

Investeren in bereikbaarheid

Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland ging in op de link met het Romeinse verleden van het gebied. Hij gaf verder aan dat het noodzakelijk is om te investeren in de bereikbaarheid van de regio rondom Leiden en Katwijk. “Als provincie willen we bewoners de keuze bieden op welke manier ze die bereikbaarheid benutten; met de fiets, het openbaar vervoer, maar ook met de auto. De RijnlandRoute is goed voor de economie in de regio.” Vermeulen ziet de RijnlandRoute ook als een bijdrage aan de leefbaarheid van het gebied.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Tunnel in N343 heet voortaan Corbulotunnel | Infrasite
Corbulotunnel

Tunnel in N343 heet voortaan Corbulotunnel

Foto bij nieuwsbericht provincie Zuid-Holland

De nieuwe tunnel in de N343 bij Leiden gaat vanaf nu door het bestaan als de Corbulotunnel. Die naam verwijst naar een Romeinse generaal die in 47 na Christus opdracht gaf voor het maken van een kanaal tussen de Rijn en de Maas. De verwachting is dat er in 2023 auto’s door de tunnel kunnen rijden, die onderdeel is van de RijnlandRoute.

Afgelopen woensdag werd er door en met diverse hoogwaardigheidsbekleders stilgestaan bij de naamgeving. Maar de Corbulotunnel is dus nog niet klaar. De komende periode wordt deze verder afgebouwd, ingericht en voorbereid voor ingebruikname in 2023. Rick Pattipeilohy, projectdirecteur van aannemerscombinatie Comol5: “Inmiddels zijn we gestart met de afbouw van de eerste tunnelbuis. Zoals de bouw van de dwarsverbindingen in de tunnel, waardoor men kan vluchten in geval van een calamiteit. We bouwen deze passages met behulp van een techniek waarbij we de grond bevriezen.”

Scheelt veel tijd

“Verder brengen we de kabelkokers aan waarboven we het wegdek maken. Ook starten we met het inrichten van de tunneltechnische installaties, die op onze testlocatie al volledig zijn opgebouwd en getest. Dat scheelt straks veel tijd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het brandmeldsysteem, de verlichting, camera’s en noodtelefoons. Vanaf begin volgend jaar worden de modules kant en klaar geplaatst en sluiten we alle bekabeling aan.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was bij de naamgeving aanwezig. “De RijnlandRoute is een groot en belangrijk infraproject waarin het Rijk en de provincie Zuid-Holland samen optrekken”, vertelde zij bij die gelegenheid. “Ondanks de coronacrisis is hier de afgelopen maanden op een veilige manier keihard doorgebouwd en vandaag zetten we een mooie nieuwe stap. Voor dit resultaat verdienen de bouwers en alle andere betrokkenen een groot compliment.”

Investeren in bereikbaarheid

Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland ging in op de link met het Romeinse verleden van het gebied. Hij gaf verder aan dat het noodzakelijk is om te investeren in de bereikbaarheid van de regio rondom Leiden en Katwijk. “Als provincie willen we bewoners de keuze bieden op welke manier ze die bereikbaarheid benutten; met de fiets, het openbaar vervoer, maar ook met de auto. De RijnlandRoute is goed voor de economie in de regio.” Vermeulen ziet de RijnlandRoute ook als een bijdrage aan de leefbaarheid van het gebied.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam