UITBREIDINGSWIJK

Mobilis bouwt twee bruggen op IJburg

Onder de Lee Millerbrug komen paviljoens artist impression Grimshaw Architects

Mobilis gaat twee bruggen bouwen op de Amsterdamse uitbreidingswijk IJburg. Het gaat om de Annemie Wolffbrug en de Lee Millerbrug. Ze verbinden een aantal van de eilanden waarop de wijk is gebouwd met elkaar. Van de vier inschrijvers had Mobilis de laagste fictieve inschrijfsom.

Beide bruggen zijn ontworpen door het internationale architectenbureau Grimshaw, dat eerder ook al tekende voor een andere brug op IJburg, de Enneüs Heermabrug uit 2001. Bij het ontwerp van de nieuwe bruggen is extra aandacht besteed aan natuurinclusief bouwen (natuur en groen integreren in de bouwconstructie) en zorgvuldige detaillering. Zo komen bij de bruggen bijvoorbeeld speciale nestmogelijkheden voor vleermuizen en vogels.

Ontmoeten

Onder de Lee Millerbrug tussen het Centrumeiland en het Strandeiland komen paviljoens die gebruikt kunnen worden voor activiteiten op het water en het strand. Er kan bijvoorbeeld een restaurant komen of een watersportclub. De brug zorgt dus niet alleen voor een goede verbinding, maar geeft ook de gelegenheid aan de bewoners van IJburg om elkaar te ontmoeten. Ook de bouw van deze paviljoens hoort bij de opdracht die Mobilis heeft verworven.

In het tweede kwartaal van 2023 starten de uitvoeringsvoorbereidingen. Volgens de huidige planning kunnen de bruggen en paviljoens in 2026 in gebruik worden genomen. De verlengde IJtram (lijn 26) kan naar verwachting al met kerst 2025 over de bruggen rijden. De tram rijdt naar Strandeiland met een tussenstop op Centrumeiland. Voor de nieuwe bewoners van Centrumeiland en Strandeiland betekent dit een directe verbinding met het Centraal Station.

25.000 inwoners

Aan IJburg, aan de oostkant van Amsterdam wordt sinds 1999 gebouwd. De uitbreidingswijk moet uiteindelijk 25.000 mensen gaan huisvesten. In het inmiddels gereedgekomen IJburg-West woonden vorig jaar al bijna 16.000 mensen.

De Annemie Wolffbrug © artist impressioin Grimshaw architects

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

Mobilis bouwt twee bruggen op IJburg | Infrasite
UITBREIDINGSWIJK

Mobilis bouwt twee bruggen op IJburg

Onder de Lee Millerbrug komen paviljoens artist impression Grimshaw Architects

Mobilis gaat twee bruggen bouwen op de Amsterdamse uitbreidingswijk IJburg. Het gaat om de Annemie Wolffbrug en de Lee Millerbrug. Ze verbinden een aantal van de eilanden waarop de wijk is gebouwd met elkaar. Van de vier inschrijvers had Mobilis de laagste fictieve inschrijfsom.

Beide bruggen zijn ontworpen door het internationale architectenbureau Grimshaw, dat eerder ook al tekende voor een andere brug op IJburg, de Enneüs Heermabrug uit 2001. Bij het ontwerp van de nieuwe bruggen is extra aandacht besteed aan natuurinclusief bouwen (natuur en groen integreren in de bouwconstructie) en zorgvuldige detaillering. Zo komen bij de bruggen bijvoorbeeld speciale nestmogelijkheden voor vleermuizen en vogels.

Ontmoeten

Onder de Lee Millerbrug tussen het Centrumeiland en het Strandeiland komen paviljoens die gebruikt kunnen worden voor activiteiten op het water en het strand. Er kan bijvoorbeeld een restaurant komen of een watersportclub. De brug zorgt dus niet alleen voor een goede verbinding, maar geeft ook de gelegenheid aan de bewoners van IJburg om elkaar te ontmoeten. Ook de bouw van deze paviljoens hoort bij de opdracht die Mobilis heeft verworven.

In het tweede kwartaal van 2023 starten de uitvoeringsvoorbereidingen. Volgens de huidige planning kunnen de bruggen en paviljoens in 2026 in gebruik worden genomen. De verlengde IJtram (lijn 26) kan naar verwachting al met kerst 2025 over de bruggen rijden. De tram rijdt naar Strandeiland met een tussenstop op Centrumeiland. Voor de nieuwe bewoners van Centrumeiland en Strandeiland betekent dit een directe verbinding met het Centraal Station.

25.000 inwoners

Aan IJburg, aan de oostkant van Amsterdam wordt sinds 1999 gebouwd. De uitbreidingswijk moet uiteindelijk 25.000 mensen gaan huisvesten. In het inmiddels gereedgekomen IJburg-West woonden vorig jaar al bijna 16.000 mensen.

De Annemie Wolffbrug © artist impressioin Grimshaw architects

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld