UITSPRAAK

Opnieuw Amsterdamse ambtenaar veroordeeld wegens steekpenningen

Vrouwe Justitia Tingey/Unsplash

Opnieuw heeft de rechtbank in Amsterdam een gemeenteambtenaar veroordeeld wegens ambtelijke corruptie. De man die in dienst was van het stadsdeel Westerpark liet zich betalen voor opdrachten die hij toeschoof aan meerdere aannemersbedrijven. Opgeteld heeft de ambtenaar voor zeker een bedrag van bijna 13.000 euro aan giften gekregen, zeggen de rechters.

De omkoping speelde tussen 2013 en 2016. De zaak kwam aan het rollen toen de Rijksrecherche informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg toegespeeld dat de ambtenaar en een medeverdachte die beiden als opzichter werkten bij stadsdeel West in Amsterdam corrupt waren. Het TCI meldde dat zij zich door aannemersbedrijven ‘lieten betalen’. In ruil hiervoor kregen die bedrijven straat- en grondwerk in Stadsdeel West. In de TCI-informatie werd een aantal bedrijven genoemd dat bij deze praktijken betrokken zou zijn.

BMW

De betaling gebeurde niet alleen in geld. De verdachte vroeg de betrokken aannemers ook om bepaalde kosten te vergoeden. Zo blijkt uit een onderschepte berichtenwisseling via Whatapp dat de verdachte wilde dat een van de aannemers een andere motor voor zijn BMW zou betalen. De ambtenaar appte: ‘Als het goed is heb ik een motor gevonden voor me BMW! Vandaag hoor ik het, kan jij die factuur voor mij betalen als verrekening op het werk in het park! Aannemer: Hoeveel is het? Ambtenaar: Hoor ik vanmiddag nog!’

Mercedes

Later blijkt dat het bedrag voor de motor aan een garage in Purmerend is overgemaakt. De rechtbank vindt bewezen dat de ambtenaar de motor als gift heeft aangenomen, waar het toestoppen van werk tegenover stond. Ook vraagt de ambtenaar om vergoeding van kosten voor een Mercedes die hij van een uitvoerder van de aannemer had overgenomen. De aannemer schrijft terug dat het goed is, maar dan moest de ambtenaar hem wel een keer ‘met iets anders matsen.

Klopt dit?

Dat het verstrekken van opdrachten in ruil voor steekpenningen voor de ambtenaar blijkbaar een heel gewone zaak was geworden blijkt uit dit bericht dat hij via Whatsapp aan een van de aannemers stuurt: ‘Goedemiddag! Even een vraagje van mijn uit! Werkzaamheden in het park heb volgens mij met elkaar verrekend een bedrag van €48382! Daarvan heb ik een totaal gehad van € 4500! Kan jij na gaan of dit klopt! Daarnaast heb jij een overschrijding van €19222 aan extra en meer werk! Hiervan heb ik niks gehad volgens mijn gegevens! Klopt dit!’

Telefoongesprekken

Er wordt ook een geval beschreven dat de aannemer zegt dat hij een envelop met 200 euro komt brengen. De ambtenaar stuur hem later het bericht: ‘Bedankt voor het regelen’. Zo is er nog een lange lijst met andere gevallen waarin uit onderschepte berichtjes en telefoongesprekken blijkt dat de ambtenaar zich liet betalen,

Taakstraf

De rechtbank vindt dat in ieder geval een aantal van de aangedragen zaken bewezen is en legt de man een taakstraf op van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dat is inclusief een ‘korting’ van 20 uur omdat de behandeling van de zaak erg lang geduurd had. Twee weken geleden werden twee Amsterdamse ambtenaren zelfs tot celstraffen veroordeeld. Een van hen kreeg drie maanden cel opgelegd, een ander acht weken, een derde ambtenaar 180 uur taakstraf.

Lees ook:

Amsterdamse ambtenaren krijgen celstraffen wegens omkoping

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Opnieuw Amsterdamse ambtenaar veroordeeld wegens steekpenningen | Infrasite
UITSPRAAK

Opnieuw Amsterdamse ambtenaar veroordeeld wegens steekpenningen

Vrouwe Justitia Tingey/Unsplash

Opnieuw heeft de rechtbank in Amsterdam een gemeenteambtenaar veroordeeld wegens ambtelijke corruptie. De man die in dienst was van het stadsdeel Westerpark liet zich betalen voor opdrachten die hij toeschoof aan meerdere aannemersbedrijven. Opgeteld heeft de ambtenaar voor zeker een bedrag van bijna 13.000 euro aan giften gekregen, zeggen de rechters.

De omkoping speelde tussen 2013 en 2016. De zaak kwam aan het rollen toen de Rijksrecherche informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg toegespeeld dat de ambtenaar en een medeverdachte die beiden als opzichter werkten bij stadsdeel West in Amsterdam corrupt waren. Het TCI meldde dat zij zich door aannemersbedrijven ‘lieten betalen’. In ruil hiervoor kregen die bedrijven straat- en grondwerk in Stadsdeel West. In de TCI-informatie werd een aantal bedrijven genoemd dat bij deze praktijken betrokken zou zijn.

BMW

De betaling gebeurde niet alleen in geld. De verdachte vroeg de betrokken aannemers ook om bepaalde kosten te vergoeden. Zo blijkt uit een onderschepte berichtenwisseling via Whatapp dat de verdachte wilde dat een van de aannemers een andere motor voor zijn BMW zou betalen. De ambtenaar appte: ‘Als het goed is heb ik een motor gevonden voor me BMW! Vandaag hoor ik het, kan jij die factuur voor mij betalen als verrekening op het werk in het park! Aannemer: Hoeveel is het? Ambtenaar: Hoor ik vanmiddag nog!’

Mercedes

Later blijkt dat het bedrag voor de motor aan een garage in Purmerend is overgemaakt. De rechtbank vindt bewezen dat de ambtenaar de motor als gift heeft aangenomen, waar het toestoppen van werk tegenover stond. Ook vraagt de ambtenaar om vergoeding van kosten voor een Mercedes die hij van een uitvoerder van de aannemer had overgenomen. De aannemer schrijft terug dat het goed is, maar dan moest de ambtenaar hem wel een keer ‘met iets anders matsen.

Klopt dit?

Dat het verstrekken van opdrachten in ruil voor steekpenningen voor de ambtenaar blijkbaar een heel gewone zaak was geworden blijkt uit dit bericht dat hij via Whatsapp aan een van de aannemers stuurt: ‘Goedemiddag! Even een vraagje van mijn uit! Werkzaamheden in het park heb volgens mij met elkaar verrekend een bedrag van €48382! Daarvan heb ik een totaal gehad van € 4500! Kan jij na gaan of dit klopt! Daarnaast heb jij een overschrijding van €19222 aan extra en meer werk! Hiervan heb ik niks gehad volgens mijn gegevens! Klopt dit!’

Telefoongesprekken

Er wordt ook een geval beschreven dat de aannemer zegt dat hij een envelop met 200 euro komt brengen. De ambtenaar stuur hem later het bericht: ‘Bedankt voor het regelen’. Zo is er nog een lange lijst met andere gevallen waarin uit onderschepte berichtjes en telefoongesprekken blijkt dat de ambtenaar zich liet betalen,

Taakstraf

De rechtbank vindt dat in ieder geval een aantal van de aangedragen zaken bewezen is en legt de man een taakstraf op van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dat is inclusief een ‘korting’ van 20 uur omdat de behandeling van de zaak erg lang geduurd had. Twee weken geleden werden twee Amsterdamse ambtenaren zelfs tot celstraffen veroordeeld. Een van hen kreeg drie maanden cel opgelegd, een ander acht weken, een derde ambtenaar 180 uur taakstraf.

Lees ook:

Amsterdamse ambtenaren krijgen celstraffen wegens omkoping

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie