Dijk bezwijkproef Leendert de Boerspolder live te volgen

Foto: Ivo Ketelaar

Woensdag 23 september 2015 is de dijk bezwijkproef gestart in de Leendert de Boerspolder (halverwege tussen Leiden en Schiphol). Bij deze proef wordt een eeuwenoude boezemkade opgebouwd uit klei, bovenop een metersdikke veenlaag in de ondergrond, gecontroleerd tot bezwijken gebracht onder leiding van Deltares.

Van landbouwpolder naar waterbergingslocatie
De Leendert de Boerspolder wordt van landbouwpolder omgezet in een waterbergingslocatie om dempingen in het boezemwater te kunnen compenseren. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de polder in eigendom. Binnen de uitvoering van dit project kon de ruimte worden gemaakt een bezwijkproef uit te voeren. Deltares heeft de bezwijkproef ontworpen.

Vorige week officieel gestart
Woensdag 23 september is de proef officieel gestart in het bijzijn van Deltares projectleider Bernard van der Kolk, dijkgraaf Gerard Doornbos (Hoogheemraadschap van Rijnland) en de directeur van STOWA, Joost Buntsma. In de eerste week wordt de dijk alleen in extreme mate vernat, in de weken daarna zal ook de polder gedeeltelijk worden ontgraven en het waterpeil in de ontgraving worden verlaagd. Uiterlijk 16 oktober zal de dijk moeten bezwijken. De proef is ‘live’ te volgen via webwatch dijkdoorbraak

Meer inzicht in regionale waterkeringen onder natte omstandigheden
Volgens een schatting van de STOWA bedraagt de totale lengte aan regionale waterkeringen in Nederland circa 14.000 km, verspreid over alle provincies en waterschappen. Dit areaal dient door de waterbeheerder te worden genormeerd, getoetst, verbeterd en dagelijks beheerd. Betrouwbare sterktemodellen helpen deze opgave te optimaliseren, betrouwbare conditiemetingen ondersteunen dit proces. Deze proef zal leiden tot een beter inzicht in het gedrag van dergelijke regionale waterkeringen onder natte omstandigheden, met name ten aanzien van macrostabiliteit.

Betrokken partijen
Deltares werkt bij deze proef nauw samen met de TU Delft vanuit het STW programma Reliable Dikes, het Hoogheemraadschap van Rijnland en diverse meetpartijen vanuit FloodControl IJkdijk. De opdrachtgever is de Stichting Toegepast Waterbeheer (STOWA).

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Deltares