Nieuwsbericht | Datum: 08-03-2018Groei Resultaat Eneco Groep zet door in 2017

Bron: EnecoEneco Groep N.V. is sterk gegroeid in 2017. Het bedrijfsresultaat (EBIT) komt uit op 158 miljoen euro, een forse stijging van 49 procent ten opzichte van 106 miljoen in 2016. De brutomarge en overige opbrengsten steeg naar 1052 miljoen (in 2016: 931 miljoen), onder andere dankzij de ingebruikname van nieuwe zon- en windparken en acquisities van met name energiebedrijven in België en Duitsland.

De investeringen (acquisities, uitbreiding & vervanging van duurzame productiecapaciteit) namen toe tot 727 miljoen euro (2016: 150 miljoen). Het ging hierbij vooral om investeringen in windparken (99 miljoen), verduurzaming en transport van de warmteproductie (69 miljoen) en uitbreiding van zonneparken en de verbouwing van biomassacentrale Bio Golden Raand (31 miljoen). Dankzij de overname van de Belgische activiteiten van energiebedrijf Eni en het verwerven van een groot belang in het Duitse duurzame energie en IT bedrijf LichtBlick, steeg de totale omzet met 22 procent naar 3,4 miljard euro.

De bedrijfskosten namen met 8% toe tot 894 miljoen euro, als gevolg van de acquisities. De operationele kosten daalden juist, vooral door de splitsing tussen Stedin en Eneco Groep op 1 februari 2017 (waardoor er minder centrale kosten zijn) en kostenbesparingen. Het resultaat na belastingen komt uit op 127 miljoen euro, 23 procent hoger dan in 2016 (103 miljoen).

Eneco Groep zet in op digitalisering voor de klant. Ook in 2017 werden hierbij belangrijke stappen gezet. Enkele hoogtepunten: slimme thermostaat Toon werd uitgebreid met nieuwe diensten, terwijl de WarmteWinner, een compacte warmtepomp waarmee gas wordt bespaard, werd doorontwikkeld voor marktintroductie. De eerste Eneco Zonnehubs gingen van start, een dienst waarbij klanten die thuis geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen te installeren, deze toch kunnen kopen doordat de panelen elders worden geplaatst, zoals het dak van een bedrijfspand. Ook werd het zonne-energieproduct HollandseZon geïntroduceerd.

Om Nederland 'van gas los' te krijgen zijn ook collectieve warmtesystemen van groot belang. Eneco is hierin marktleider en zet in op de uitbreiding van het warmtebedrijf in Zuid-Holland, samen met partners in de Warmtealliantie, die in 2017 werd gestart. Het eigen warmtebedrijf werd verder verduurzaamd en er werden contracten afgesloten voor toekomstige groei van het aantal warmteklanten, in onder andere Den Haag, Utrecht en Rotterdam. In Utrecht werd gestart met de bouw van een biowarmte-installatie als bron voor de lokale warmtevoorziening.

Innovatie is cruciaal voor de energietransitie en de groei van Eneco Groep. Er werden belangen genomen in smartdatabedrijf ONZO, het Duitse Thermondo, een vernieuwer in de markt voor verwarmingsinstallaties, en NextKraftwerke, de exploitant van een grote virtuele energiecentrale. Met Mitsubishi wordt samengewerkt aan de bouw van de grootste batterij van Europa.

Ook zet de groei in de markt voor elektrisch auto's door. In Nederland realiseerde Eneco een groei van 38% in het aantal laadpalen en 25% in het aantal laadpassen. In België waren die aantallen 105% respectievelijk 106%. Per 1 maart 2018 brengt Eneco Groep alle activiteiten voor elektrische mobiliteit onder in het zelfstandige bedrijf Eneco eMobility.

De duurzame strategie kreeg in 2017 veel erkenning. Vermindering van CO2 uitstoot in de keten (bedrijfsvoering inclusief leveranciers en klanten) is een strategisch doel van de onderneming. Ten opzichte van 2015 werd de ketenemissie teruggebracht met 16%. Verheugend is ook dat diverse indexen en benchmarks Eneco Groep en haar merken positief rangschikken, zoals de EcoVadis ESG score (Silver Ranking), de PWC benchmark elektriciteitsproducten en duurzame stroom-rankings door NGO's in België en Nederland.


Deel dit artikel:                   

Lichte stijging orderportefeuilles bouw
Nieuwsbericht
Winnaars Intertraffic Amsterdam 2018 Innovation Award bekend
Nieuwsbericht
N205: Eerste slimme weg in Nederland klaar voor Talking Traffic
Nieuwsbericht
Eerste diensten Talking Traffic live voor verkeersgebruikers
Nieuwsbericht
Proef Talking Maps verzamelt Brabantse weggegevens voor zelfrijdende auto
Nieuwsbericht
Deelfietsen Ovelo van start in Nijmegen
Nieuwsbericht
Amsterdam, the place to be for Smart Mobility
Weblogposting
Interview met Caspar de Jonge, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, over Smart Mobility en Intertraffic Amsterdam
Artikel
Interview met Freek van der Valk, Swarco Nederland, over Intertraffic Amsterdam 2018, Talking Traffic, iVRI en de showcase N205
Artikel
Interview met Erik Kerssies, Bouw & Infra Park, over InfraCampus, de infrasector en beheer en onderhoud
Artikel
Nuon krijgt vergunning voor windpark zonder subsidie
Nieuwsbericht
Maatregelen voor snelle aanpak files
Nieuwsbericht
ProRail meet wissels vanaf nu volautomatisch
Nieuwsbericht
HR Groep op weg naar een slimme, veilige en duurzame openbare ruimte!
Intertraffic - stand 01.409 - hal 1
Weblogposting
Hogere veiligheid tijdens wegwerkzaamheden dankzij slimme Smart Mobility toepassingen van EBO van Weel
Intertraffic - stand 01.350 - Hal 1
Weblogposting
Loop de MaaSRoute tijdens Intertraffic Amsterdam 2018
Weblogposting
NS studeert op nieuwe werkplaats in Lelystad
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat gaat voor duurzaam asfalt in contracten
Nieuwsbericht
RioleringsVakdagen en Aqua Nederland Vakbeurs 2018 met nieuwe initiatieven en aandacht voor Nationale Watertechnologie Week
Weblogposting
Nieuwe afspraken over inwinnen van geodata
Nieuwsbericht
Dynniq showt geïntegreerde oplossingen voor smart city op InterTraffic
Weblogposting
Doorstroming op A1 bij Muiderberg fors verbeterd
Nieuwsbericht
Interview met Benny Nieswaag, Rijkswaterstaat, over Intertraffic Amsterdam 2018
Artikel
[Banners]