TenneT: overvol stroomnet nog zeker tien jaar een probleem

onderhoud hoogspanningsmasten
Foto ter illustratie. Werkzaamheden voor het grootonderhoud van de hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg op 3 april 2023. ANP / Hollandse Hoogte / Rias Immink

Nederland heeft zeker de komende tien jaar nog te maken met het overvolle stroomnet. Dat zegt operationeel directeur Maarten Abbenhuis van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. “We weten wat het probleem is, we weten wat we moeten bouwen om het op te lossen, maar we kunnen niet beloven dat het morgen al klaar is.”

Vooral de provincies Gelderland, Flevoland, Utrecht en Rotterdam lopen een verhoogd risico op netcongestie, schrijft TenneT in zijn jaarverslag. Het aantal aanvragen om aangesloten te worden op het net is een stuk hoger dan het bedrijf aankan. Daardoor is er praktisch gezien geen ruimte voor nieuwe klanten.

Om de krapte op termijn op te lossen investeert de netbeheerder ook dit jaar weer miljarden in de aanleg en vernieuwing van energie-infrastructuur. “De focus ligt op bouwen, bouwen en bouwen”, zegt directeur Manon van Beek. Infrasite schreef er eerder vandaag een uitgebreid artikel over.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.

TenneT: overvol stroomnet nog zeker tien jaar een probleem | Infrasite