Gedragsbeïnvloeding van de reiziger op de R-net lijn 300f

R-net lijn 300 is het hoogwaardige openbaar vervoersnetwerk in de Randstad waarbij het kwaliteits-, betrouwbaarheids- en veiligheidsgevoel van de reiziger centraal staat. De haltes zijn ruim opgezet en mooi, strak vormgegeven. Helaas is de eerste graffiti al gesignaleerd en ligt de grond bezaaid met kauwgom en peuken. Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval vaak wordt veroorzaakt door onbewust gedrag. Daarom start Stichting NederlandSchoon samen met de provincie Noord Holland, Schoonmaakbedrijf Succes, Connexxion en TU Eindhoven een pilot om het onbewuste gedrag van de busreiziger in kaart te brengen.

Plan van aanpak

Komende weken zullen bij een aantal geselecteerde ‘probleem’ bushaltes diverse interventies plaatsvinden die de anonimiteit van dit soort publieke ruimtes probeert te verminderen. Onderzocht wordt of mensen zich socialer gaan gedragen wanneer zij geconfronteerd worden met signalen die duiden op aanwezigheid van anderen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze sociale signalen het gevoel oproepen dat mensen zich bekeken voelen, waardoor hun reputatie in het geding komt. Dezelfde mechanismen zouden kunnen helpen bij het tegengaan van zwerfafval.

Voorzieningen

Naast interventies van communicatieve aard, wordt het effect van voorzieningen gemeten. De haltes hebben geen asbakken, dus de reiziger kan zijn peuk nergens kwijt. Door hier een specifieke voorziening voor te plaatsen, kan worden nagegaan of het aantal in peuken in en rondom de haltes afneemt. Tegelijkertijd wordt gemeten hoeveel afval op de grond wordt gegooid.

Vervolg

Medio april wordt het onderzoek afgerond. Vervolgens worden de resultaten geanalyseerd en met de betrokken partijen besproken. Deze aanpak maakt deel uit van de ontwikkeling van een integrale aanpak voor bushaltes, die er uiteindelijk toe moeten leiden dat de hoeveelheid zwerfafval binnen het openbaar vervoer wordt teruggedrongen. De pilot op de R-net lijn 300 is hierbij een mooi begin.

Stichting NederlandSchoon

Stichting Nederland Schoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet ervoor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting Nederland Schoon