Groencompensatie RijnlandRoute. Foto: RijnlandRoute

Functie elders voor bomen en struiken die door RijnlandRoute verdwenen

Groencompensatie RijnlandRoute. Foto: RijnlandRoute

In Zuid-Holland worden tienduizenden bomen, struiken en planten aangeplant als compensatie voor het groen dat moest wijken voor de aanleg van de RijnlandRoute. De eerste boom is geplant in de binnenbocht van een afslag van de A44. In totaal gaan er zo’n 10.000 bomen, 20.000 struiken en 30.000 haagplanten de grond in.

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en de A4 bij Leiden. Het is een project van dermate grote omvang dat het in vier deelprojecten is opgeknipt, waaronder een nieuwe oost-westverbinding tussen de A4 en de A44 en de Corbulotunnel. Nu een flink deel van het civieltechnische werk is gedaan, breekt de fase van landschapsinpassing aan. En onderdeel daarvan is dus het heraanplanten van flink wat groen dat door de aanleg van al die infrastructuur tijdelijk is verdwenen.

Lukraak aanplanten is geen optie

De provincie wilde volledige groencompensatie. “Dat is een ingewikkelde puzzel, waarbij rekening moet worden gehouden met de beperkte ruimte in het projectgebied”, schrijft de projectorganisatie. Er is daarom door provincie en de gemeente Leiden intensief naar herplantlocaties gezocht, ook in aangrenzende gemeenten. Lukraak het een en ander aanplanten is geen optie. “Bij de herplant zelf wordt rekening gehouden met biodiversiteit, het belang van open weides, het veranderende klimaat en de ecologische waarde van nieuwe aanplant. En waar mogelijk wordt de situatie voor flora en fauna verbeterd.”

Eerste boom in binnenbocht afslag

Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en Ashley North, wethouder van de gemeente Leiden, hebben recent de eerste boom aangeplant. Dat gebeurde in de binnenbocht van een afslag van de A44 bij Leiden-West: “Hier komen infrastructuur, bouw en het benutten van ruimte voor groen op een bijzondere manier samen.” 35 zuilvormige eiken vormen op deze plek samen het logo van het naastgelegen Leiden Bio Sciende Park. Nadat er meer bomen op deze locatie zijn geplant, vindt er in 2022 groencompensatie plaats langs de A44 in de richting van de Stevenshof.

Lees ook: Zuidasdok 1,2 miljard euro duurder: wie gaat dat betalen?

Groencompensatie RijnlandRoute. Foto: RijnlandRoute

Auteur: Vincent Krabbendam

Functie elders voor bomen en struiken die door RijnlandRoute verdwenen | Infrasite
Groencompensatie RijnlandRoute. Foto: RijnlandRoute

Functie elders voor bomen en struiken die door RijnlandRoute verdwenen

Groencompensatie RijnlandRoute. Foto: RijnlandRoute

In Zuid-Holland worden tienduizenden bomen, struiken en planten aangeplant als compensatie voor het groen dat moest wijken voor de aanleg van de RijnlandRoute. De eerste boom is geplant in de binnenbocht van een afslag van de A44. In totaal gaan er zo’n 10.000 bomen, 20.000 struiken en 30.000 haagplanten de grond in.

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en de A4 bij Leiden. Het is een project van dermate grote omvang dat het in vier deelprojecten is opgeknipt, waaronder een nieuwe oost-westverbinding tussen de A4 en de A44 en de Corbulotunnel. Nu een flink deel van het civieltechnische werk is gedaan, breekt de fase van landschapsinpassing aan. En onderdeel daarvan is dus het heraanplanten van flink wat groen dat door de aanleg van al die infrastructuur tijdelijk is verdwenen.

Lukraak aanplanten is geen optie

De provincie wilde volledige groencompensatie. “Dat is een ingewikkelde puzzel, waarbij rekening moet worden gehouden met de beperkte ruimte in het projectgebied”, schrijft de projectorganisatie. Er is daarom door provincie en de gemeente Leiden intensief naar herplantlocaties gezocht, ook in aangrenzende gemeenten. Lukraak het een en ander aanplanten is geen optie. “Bij de herplant zelf wordt rekening gehouden met biodiversiteit, het belang van open weides, het veranderende klimaat en de ecologische waarde van nieuwe aanplant. En waar mogelijk wordt de situatie voor flora en fauna verbeterd.”

Eerste boom in binnenbocht afslag

Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en Ashley North, wethouder van de gemeente Leiden, hebben recent de eerste boom aangeplant. Dat gebeurde in de binnenbocht van een afslag van de A44 bij Leiden-West: “Hier komen infrastructuur, bouw en het benutten van ruimte voor groen op een bijzondere manier samen.” 35 zuilvormige eiken vormen op deze plek samen het logo van het naastgelegen Leiden Bio Sciende Park. Nadat er meer bomen op deze locatie zijn geplant, vindt er in 2022 groencompensatie plaats langs de A44 in de richting van de Stevenshof.

Lees ook: Zuidasdok 1,2 miljard euro duurder: wie gaat dat betalen?

Groencompensatie RijnlandRoute. Foto: RijnlandRoute

Auteur: Vincent Krabbendam