Vanaf donderdagavond 12 maart 2020 aangepaste borden maximumsnelheid overdag zichtbaar

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat start donderdag 12 maart 2020 na de avondspits met de aanpassing van de snelheidsborden langs alle snelwegen in Nederland. Tot maandag 16 maart 05.00 uur wordt er hard gewerkt om de nieuwe maximumsnelheid overdag zichtbaar te maken.

Vanaf maandag 16 maart 2020 is in heel Nederland overdag, tussen 06.00 en 19.00 uur, de maximumsnelheid 100 km/h. In de avond en nacht blijft de maximumsnelheid gelijk aan de snelheid zoals hij was. Op ruim 60% van de snelwegen mag dan nog steeds 130 km/h gereden worden.

Aanpassen bebording en hinder

De aanpassing van de maximumsnelheid voor overdag betekent dat Rijkswaterstaat 4.000 borden door heel Nederland moet aanpassen en/of bijplaatsten. De meeste borden, ruim 85%, zijn voorafgaand geplaatst en voorzien van een hoes of afplaktape. Donderdagavond 12 maart 2020 starten we, na de avondspits, met de laatste handelingen langs alle autosnelwegen. Zo plaatsen de aannemers nog enkele borden en worden de hoezen of tape van de al geplaatste borden verwijderd.

Ook plakken we de laatste hectometerbordjes af. Omdat tijdens de werkzaamheden in de meeste gevallen een deel van de weg afgezet moet worden, wordt er zoveel mogelijk in de avond en nacht gewerkt. Zo blijft de hinder voor de weggebruikers tot een minimum te beperkt. De aanpassing van borden is het grootst in Limburg en Noord-Brabant, daar worden een kleine 2.000 borden aangepast. Zeeland heeft de minste borden die aangepast moeten worden, dat gaat om ongeveer 60 borden.

Borden zijn leidend

Vanaf maandagochtend 16 maart 2020 06.00 uur is overal in Nederland op de autosnelwegen de maximumsnelheid van 100 km/h overdag een feit. Daar waar de 100 km/h borden al eerder zichtbaar langs de weg staan, dat wil zeggen zonder hoes of tape, gaat de snelheid direct in.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat