Voortgang voorbereidende werkzaamheden N33

asfalt wegen belijning

De voorbereidende werkzaamheden voor de verdubbeling van de N33 Assen-Zuidbroek zijn gestart. Het archeologisch onderzoek is gisteren begonnen en de komende tijd wordt het leefgebied van de levendbarende hagedis ongeschikt gemaakt. Pas nadat het tracébesluit onherroepelijk is verklaard, gaat de daadwerkelijke realisatie van start. Naar verwachting is dit in maart 2013.

Archeologisch onderzoek

Gisteren is Rijkswaterstaat gestart met een archeologisch onderzoek bij het knooppunt Zuidbroek. Er worden diverse proefsleuven gegraven. Hiervoor moeten ook enkele bomen gekapt worden. Naar verwachting is het onderzoek over enkele weken afgerond, afhankelijk van eventuele vondsten.

Leefgebied levendbarende hagedis

Van 3 december tot uiterlijk 14 december a.s. werkt Rijkswaterstaat aan het ongeschikt maken van het leefgebied van de levendbarende hagedis langs de N33. De werkzaamheden, die worden uitgevoerd door Heijmans, onderhoudsaannemer van de N33, bestaan uit het verwijderen van boompjes, struiken en heide.

Afgelopen zomer zijn er 450 zeldzame levendbarende hagedissen gevangen en weer uitgezet in een speciaal aangepast gebied in het Westersche Veld in Rolde. Hiermee wordt de soort in stand gehouden. Om te voorkomen dat de hagedis weer terugkomt op de zandstrook naast de N33, wordt dit leefgebied hiervoor ongeschikt gemaakt.

Bij aanvang van de werkzaamheden van de verdubbeling van de N33 voert Poort van Noord een laatste check uit in het gebied. Wanneer er dan nog levendbarende hagedissen worden aangetroffen, worden ook deze gevangen en verhuisd. Bekijk hier de film over de verhuizing van de levendbarende hagedis.

N33 Assen-Zuidbroek

De N33 tussen Assen en Zuidbroek wordt verdubbeld om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. Daarnaast levert een verdubbelde N33 een bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat