Ontwerp brug over Wilhelminakanaal Tilburg bekend

beste ontwerp door Queeste architecten

Demissionair wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer) maakte het winnende ontwerp bekend van de brug over het Wilhelminakanaal. Uit zes inschrijvingen heeft de aannemerscombinatie Gebroeders Van Kessel / van Hattum en Blankevoort met een ontwerp van Queeste architecten de competitie voor een nieuwe verkeersbrug en ecoduct (dierenpassage) gewonnen. Het werk omvat naast de brug ook het laatste wegdeel van de ring om Tilburg; het stuk weg tussen Dalem Zuid en Vossenberg West.

Ontwerp brug
Het ontwerp van Queeste architecten is een vlakke brug voor autoverkeer, met daarnaast een tweede brug; een zogenoemde ecopassage. Daardoor kunnen dieren veilig het kanaal oversteken. De ecopassage is een tuibrug: het wegdek is door schuine kabels (tuien) verbonden met de drager (pyloon). De ecobrug vormt een schakel in de Ecologische verbindingszone tussen boswachterij Dorst en natuurgebied Huis ter Heide. Bijzonder in het ontwerp van Queeste is dat zij hebben gekozen voor een vrijliggende ecobrug met organisch gevormde pyloon. Bij het vaststellen van de winnaar zijn zowel bestuurders als omwonenden en vormgevingsdeskundigen betrokken.

“De brug is aanbesteed volgens de design en construct methode”, licht wethouder Johan van den Hout toe. “De inschrijver heeft de brug geheel naar eigen inzicht ontworpen op basis van enkel technische randvoorwaarden. Bij de selectie van het beste ontwerp scoorde de vormgeving zwaarder dan de prijs. Dat heeft geleid tot een bijzonder ontwerp”.

Start aanleg
De aannemer begint in april 2010 met voorbereidingen voor de bouw van de brug, zoals de technische uitwerking en het doorlopen van vergunningprocedures. Als de bestemmingsplanbezwaren zijn afgehandeld kan de bouw beginnen. De gemeente verwacht in 2012 de brug en het wegdeel tussen Dalem Zuid en Vossenberg West te kunnen openen. Dan is de verkeersring om Tilburg compleet. De kosten voor het laatste wegdeel bedragen ongeveer 65 miljoen euro, inclusief grondaankopen, de brug en 24 hectare natuurcompensatie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht gemeente Tilburg