‘Topdrukte’ bij loodgieters en dakdekkers na storm Ciarán

storm ciaran daken wateroverlast
Twee bewoners van een woning in Zaltbommel kijken op 2 november naar de schade op een dak nadat een boom omwaaide. ANP / Hollandse Hoogte / Levin den Boer

Loodgieters en dakdekkers hebben een dag na storm Ciarán te maken met “topdrukte” door kapotte daken, dakgoten en regenpijpen. Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen. Dat zegt ondernemersorganisatie Techniek Nederland.

Veel daken en dakgoten werden door de regen en harde wind “flink op de proef gesteld” en op de zwakke plekken zijn lekkages ontstaan, aldus een woordvoerder van de installatiebranche. Het is lastig te zeggen hoeveel extra werk de branche heeft aan de gevolgen van de storm. “Installateurs doen er alles aan om reparaties zo snel mogelijk uit te voeren.”

Loodgieters en rioolservicebedrijven krijgen ook veel aanvragen om een kelder of kruipruimte leeg te pompen, volgens Techniek Nederland. Door de enorme regenval steeg het grondwaterpeil snel. De brancheorganisatie adviseert woningeigenaren om snel in actie te komen als er water in de kelder of kruipruimte staat. “We krijgen steeds vaker te maken met hevige en langdurige regenval. De kans op waterschade neemt daardoor toe”, benadrukt de branche.

Wateroverlast en storm Ciarán

Eerder vandaag liet het ANP weten dat het verkeer in Zuid-Holland met wateroverlast kampt op de snelwegen. Vooral rond Rotterdam zijn de gevolgen te zien. Op een paar snelwegen leidde de regenval tot afgesloten rijstroken.

In Noord-Holland, waar vanochtend nog als enige provincie code geel gold, zijn de problemen minder groot. “Die code staat uit voor de hele dag, maar het heeft nu vooral geregend in het midden van het land en Zuid-Holland”, vertelt een woordvoerder van de ANWB.

Elders in Nederland stonden de tuinen en polders vol. Het waterschap van Friesland maakte vanochtend bekend dat in de nacht van donderdag op vrijdag op Terschelling wateroverlast is ontstaan door hevige regen. Het schap maalt water weg en spuit op de Waddenzee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.