kweldergras deltares dijkversterkingen

Deltares zoekt het sterkste gras om dijken minder te hoeven versterken

Voor de proeven werd in 2023 grond met kweldervegetatie verwijderd bij de Friese dorpen Peazens en Moddergat. Vervolgens ging de grond naar Delft om in de Deltagoot van Deltares te worden getest. Deltares

Deltares onderzoekt hoe golven worden afgeremd door kweldergras. De resultaten worden in juni verwacht en kunnen volgens de onderzoekers betekenen dat dijken in Nederland minder hoog en breed gemaakt hoeven te worden. 

De proeven vinden plaats in de Deltagoot, een 300 meter lange, 9,5 meter diepe en 5 meter brede bak bij Deltares in Delft. Daar wordt water doorheen geduwd om golven te simuleren. Voor de proef hebben de onderzoekers stukken grond weggehaald uit de kwelders bij het Friese Peazens, dat net achter de dijk ligt. Het doel is te kijken wat de golven met de vegetatie doen en in hoeverre de vegetatie golven afremt.

Het onderzoek duurt vier weken. De onderzoekers simuleren een aantal keren een superstorm en vaker gewone golven of kleinere stormen. Bij de superstorm komt het water zo hoog dat het over de rand van de goot komt.

Artikel gaat verder na de foto. © Deltares

Een eerdere test in de Deltagoot voor de dijkbekleding van de Afsluitdijk.

Mogelijke kostenbesparing

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Wetterskip Fryslân. Frank Jorna van het Wetterskip Fryslân zei dat golfreductie een “grote kostenbesparing” kan zijn. “In de Deltagoot liggen 66 blokken van 2 bij 2 meter en 45 centimeter diep”, aldus onderzoeker Vera van Bergeijk. “We meten hoe snel erosie optreedt, hoe hoog de druk van de golven is en wat dan de schade aan de vegetatie is.”

De Deltagoot is volgehangen met sensoren en camera’s om de invloed van de golven vast te leggen. Tijdens de tests zijn de vegetatie en de meeste meetinstrumenten niet zichtbaar, omdat ze onder water staan. De goot wordt dagelijks geleegd, zodat de planten ook voldoende licht krijgen.

Artikel gaat verder na de foto. © Deltares

De Deltagoot bij Deltares in Delft.

Proeven in de praktijk

Ter vergelijking worden ook veldtests naar de vegetatie uitgevoerd in het noordoosten van Friesland, in de buurt van Peazens. Onderzoekers van het Living Dikes-project gingen onder meer tijdens de storm op de dag voor kerst vorig jaar naar de Waddendijken om de druk te meten.

“De proef kan het beste in de winter worden uitgevoerd”, zegt onderzoeker Bas Borsje van de Universiteit Twente en het Living Dikes Project. “Het is dan ook het stormseizoen in Nederland en dan kan er goed worden vergeleken.”

De proef moest eerder nog worden uitgesteld, omdat veel muizen waren gevonden in de blokken met kweldergras. De muizen zaten vast in de blokken en hadden de wortels van de planten bijna volledig opgegeten. De onderzoekers moesten toen nieuwe stukken grond uit Friesland halen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP / Infrasite

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Deltares zoekt het sterkste gras om dijken minder te hoeven versterken | Infrasite