Demkabocht in Utrecht

Bodemonderzoek verbreding Amsterdam-Rijnkanaal van start

demkabocht Amsterdam-Rijnkanaal
De Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Een "scherpe" bocht voor de scheepvaart, zegt Rijkswaterstaat, die de vaarweg veiliger wil maken met een verbreding. Rijkswaterstaat

De bodem van de Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht wordt deze maand onderzocht. Rijkswaterstaat wil de bocht over een lengte van 600 meter verbreden, maar omdat de grond waarschijnlijk is vervuild, laat de beheerder eerst onderzoek doen. 

De vervuiling komt vermoedelijk door vroegere werkzaamheden van de staalfabriek Demka, zegt Rijkswaterstaat op woensdag in een online nieuwsbericht.. “Daarom saneren we de bodem op de plek waar het kanaal wordt verbreed en de nieuwe oever komt te liggen. Dat bereiden we voor met het onderzoek.”

Tussen 28 augustus en 3 september graven medewerkers van Poelsema Veldwerkbureau sleuven in de water- en grondbodem bij de bocht. In de sleuven worden bodemmonsters afgenomen en vervolgens in een laboratorium onderzocht.

Verbreding Demkabocht

De Demkabocht ligt in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. “Het is een scherpe bocht voor de scheepvaart”, zegt Rijkswaterstaat, die de vaarweg aan de oostzijde over een lengte van 600 meter wil verbreden om de veiligheid te verbeteren. “De afmetingen van de verbreding variëren van enkele centimeters tot maximaal elf meter.”

De aannemer die de verbreding gaat uitvoeren is nog niet gekozen. Volgens de huidige projectplanning gaat de aanbestedingsprocedure in december van dit jaar van start. De daadwerkelijke verbreding begint naar verwachting in april 2025.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bodemonderzoek verbreding Amsterdam-Rijnkanaal van start | Infrasite
Demkabocht in Utrecht

Bodemonderzoek verbreding Amsterdam-Rijnkanaal van start

demkabocht Amsterdam-Rijnkanaal
De Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Een "scherpe" bocht voor de scheepvaart, zegt Rijkswaterstaat, die de vaarweg veiliger wil maken met een verbreding. Rijkswaterstaat

De bodem van de Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht wordt deze maand onderzocht. Rijkswaterstaat wil de bocht over een lengte van 600 meter verbreden, maar omdat de grond waarschijnlijk is vervuild, laat de beheerder eerst onderzoek doen. 

De vervuiling komt vermoedelijk door vroegere werkzaamheden van de staalfabriek Demka, zegt Rijkswaterstaat op woensdag in een online nieuwsbericht.. “Daarom saneren we de bodem op de plek waar het kanaal wordt verbreed en de nieuwe oever komt te liggen. Dat bereiden we voor met het onderzoek.”

Tussen 28 augustus en 3 september graven medewerkers van Poelsema Veldwerkbureau sleuven in de water- en grondbodem bij de bocht. In de sleuven worden bodemmonsters afgenomen en vervolgens in een laboratorium onderzocht.

Verbreding Demkabocht

De Demkabocht ligt in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. “Het is een scherpe bocht voor de scheepvaart”, zegt Rijkswaterstaat, die de vaarweg aan de oostzijde over een lengte van 600 meter wil verbreden om de veiligheid te verbeteren. “De afmetingen van de verbreding variëren van enkele centimeters tot maximaal elf meter.”

De aannemer die de verbreding gaat uitvoeren is nog niet gekozen. Volgens de huidige projectplanning gaat de aanbestedingsprocedure in december van dit jaar van start. De daadwerkelijke verbreding begint naar verwachting in april 2025.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.