pannerdensch kanaal kribverlaging werkzaamheden ploegam
Werk ligt stil

Verwacht hoogwater vertraagt kribverlaging Pannerdensch Kanaal

Werkzaamheden bij het Pannerdensch Kanaal. Rijkswaterstaat

Het vooruitzicht van hoogwater vertraagt de kribverlaging van het Pannerdensch Kanaal. De werkzaamheden van aannemer Ploegam liggen voorlopig stil. 

Hoofduitvoerder Koen van der Velden vindt het lastig te zeggen wanneer het project wordt hervat. “Helaas zijn de waterstanden de laatste jaren moeilijker te voorspellen dan voorheen”, vertelt hij tegen Rijkswaterstaat.

Pannerdensch Kanaal

Ploegam werd in 2019 ingeschakeld om een aantal kribben en oevers te verlagen in het Pannerdensch Kanaal. Op dit moment stroomt het kanaal niet goed door bij hoogwater. Krib- en oeververlaging vermindert de kans op overstromingen in het hele Nederlandse rivierengebied.

16 van de 35 voorgenomen kribben werden in de afgelopen maanden verlaagd. Nu maakt Rijkswaterstaat bekend dat de werkzaamheden stilliggen vanwege verwacht hoogwater. De kribben moeten droog staan om verlagingen uit te kunnen voeren, zegt hoofduitvoerder Van der Velden. In elk ander geval kunnen medewerkers niet zien wat ze doen.

Waterstand onzeker

Rijkswaterstaat verwacht in het voorjaar een lagere waterstand, maar Ploegam bevestigt niet wanneer het werk wordt hervat. “We houden het weer in het stroomgebied van de Rijn in de gaten”, aldus Van der Velden. “Denk hierbij aan regenval en temperatuur, smeltwater.”

“Als het weer in het stroomgebied van de Rijn gunstig is kunnen we werkzaamheden aan de hoger gelegen oevers wellicht al over een aantal weken opstarten. Het werk aan de kribben zal naar alle waarschijnlijkheid nog langer op zich laten wachten, mogelijk pas in het voorjaar weer.”

Krib- en oeververlaging

De oude kribben van het Pannerdensch Kanaal bestaan uit stenen, puinresten en zand. Ploegam verlaagt de kribben door de kern af te graven en op te bouwen met nieuw materiaal. De oevers worden met rupsgravers verlaagd. Ploegam dekt delen die grenzen aan rivierwater af met stortsteen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Verwacht hoogwater vertraagt kribverlaging Pannerdensch Kanaal | Infrasite
pannerdensch kanaal kribverlaging werkzaamheden ploegam
Werk ligt stil

Verwacht hoogwater vertraagt kribverlaging Pannerdensch Kanaal

Werkzaamheden bij het Pannerdensch Kanaal. Rijkswaterstaat

Het vooruitzicht van hoogwater vertraagt de kribverlaging van het Pannerdensch Kanaal. De werkzaamheden van aannemer Ploegam liggen voorlopig stil. 

Hoofduitvoerder Koen van der Velden vindt het lastig te zeggen wanneer het project wordt hervat. “Helaas zijn de waterstanden de laatste jaren moeilijker te voorspellen dan voorheen”, vertelt hij tegen Rijkswaterstaat.

Pannerdensch Kanaal

Ploegam werd in 2019 ingeschakeld om een aantal kribben en oevers te verlagen in het Pannerdensch Kanaal. Op dit moment stroomt het kanaal niet goed door bij hoogwater. Krib- en oeververlaging vermindert de kans op overstromingen in het hele Nederlandse rivierengebied.

16 van de 35 voorgenomen kribben werden in de afgelopen maanden verlaagd. Nu maakt Rijkswaterstaat bekend dat de werkzaamheden stilliggen vanwege verwacht hoogwater. De kribben moeten droog staan om verlagingen uit te kunnen voeren, zegt hoofduitvoerder Van der Velden. In elk ander geval kunnen medewerkers niet zien wat ze doen.

Waterstand onzeker

Rijkswaterstaat verwacht in het voorjaar een lagere waterstand, maar Ploegam bevestigt niet wanneer het werk wordt hervat. “We houden het weer in het stroomgebied van de Rijn in de gaten”, aldus Van der Velden. “Denk hierbij aan regenval en temperatuur, smeltwater.”

“Als het weer in het stroomgebied van de Rijn gunstig is kunnen we werkzaamheden aan de hoger gelegen oevers wellicht al over een aantal weken opstarten. Het werk aan de kribben zal naar alle waarschijnlijkheid nog langer op zich laten wachten, mogelijk pas in het voorjaar weer.”

Krib- en oeververlaging

De oude kribben van het Pannerdensch Kanaal bestaan uit stenen, puinresten en zand. Ploegam verlaagt de kribben door de kern af te graven en op te bouwen met nieuw materiaal. De oevers worden met rupsgravers verlaagd. Ploegam dekt delen die grenzen aan rivierwater af met stortsteen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.