Stuw TCM 26. Foto: Rijkswaterstaat

Combinatie Vitaal gaat kunstwerken Oost-Nederland onderhouden

Foto: Rijkswaterstaat

De aannemerscombinatie Vitaal gaat onderhoud plegen aan twaalf schutsluizen, drie stuwcomplexen, zes gemalen, vijftig aflaatwerken en iets meer dan zeventig bruggen in Oost-Nederland. De combinatie bestaat uit Van den Herik, BAM Infra Nederland en Dynniq, met Spie als strategisch partner.

Deze aanbesteding kwam onlangs in het nieuws omdat Rijkswaterstaat de abnormaal lage inschrijving van een andere combinatie terzijde had geschoven. Hoewel Sherpa (Arcadis, Croonwolter&dros en Hollandia Services) een kort geding aanspande, gaf de rechter Rijkswaterstaat gelijk en kon de gunning aan Vitaal gewoon doorgaan.

Het contract dat Rijkswaterstaat met de partijen heeft gesloten heeft een relatief lange looptijd van maximaal tien jaar. Daarvan zijn de eerste zes vast en daarna kan er nog twee keer met twee jaar worden verlengd. De opdrachtgever wil daarmee stimuleren dat Vitaal innovaties toepast waarvan de investeringen terug te verdienen zijn. Gedacht wordt dan aan slimme manieren van werken op het vlak van assetmanagement en datagedreven onderhoud. De invulling van de opdracht sluit daarmee aan op het programma ‘Op weg naar een vitale infrasector’.

Onderhoud beter voorspellen

Rijkswaterstaat “wil daarnaast het assetmanagement verbeteren, onder andere door prestatiegestuurde instandhouding en life cycle assetmanagement. Zo krijgen we een actueel, betrouwbaar en compleet beeld van de toestand van het areaal, inclusief analyse van de kosten, risico’s en prestaties.” Met voorspelbaar onderhoud op basis van data wil RWS zorgen dat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van kunstwerken verbetert en dat de overlast als gevolg van het onderhoud minder wordt.

Lees ook: Vijf maanden cel voor ambtenaar wegens omkoping door stratenmakers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Vincent Krabbendam

Combinatie Vitaal gaat kunstwerken Oost-Nederland onderhouden | Infrasite
Stuw TCM 26. Foto: Rijkswaterstaat

Combinatie Vitaal gaat kunstwerken Oost-Nederland onderhouden

Foto: Rijkswaterstaat

De aannemerscombinatie Vitaal gaat onderhoud plegen aan twaalf schutsluizen, drie stuwcomplexen, zes gemalen, vijftig aflaatwerken en iets meer dan zeventig bruggen in Oost-Nederland. De combinatie bestaat uit Van den Herik, BAM Infra Nederland en Dynniq, met Spie als strategisch partner.

Deze aanbesteding kwam onlangs in het nieuws omdat Rijkswaterstaat de abnormaal lage inschrijving van een andere combinatie terzijde had geschoven. Hoewel Sherpa (Arcadis, Croonwolter&dros en Hollandia Services) een kort geding aanspande, gaf de rechter Rijkswaterstaat gelijk en kon de gunning aan Vitaal gewoon doorgaan.

Het contract dat Rijkswaterstaat met de partijen heeft gesloten heeft een relatief lange looptijd van maximaal tien jaar. Daarvan zijn de eerste zes vast en daarna kan er nog twee keer met twee jaar worden verlengd. De opdrachtgever wil daarmee stimuleren dat Vitaal innovaties toepast waarvan de investeringen terug te verdienen zijn. Gedacht wordt dan aan slimme manieren van werken op het vlak van assetmanagement en datagedreven onderhoud. De invulling van de opdracht sluit daarmee aan op het programma ‘Op weg naar een vitale infrasector’.

Onderhoud beter voorspellen

Rijkswaterstaat “wil daarnaast het assetmanagement verbeteren, onder andere door prestatiegestuurde instandhouding en life cycle assetmanagement. Zo krijgen we een actueel, betrouwbaar en compleet beeld van de toestand van het areaal, inclusief analyse van de kosten, risico’s en prestaties.” Met voorspelbaar onderhoud op basis van data wil RWS zorgen dat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van kunstwerken verbetert en dat de overlast als gevolg van het onderhoud minder wordt.

Lees ook: Vijf maanden cel voor ambtenaar wegens omkoping door stratenmakers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Vincent Krabbendam