Meanderende Maas. Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Dijkversterking van 160 miljoen euro gegund aan Boskalis

Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Een omvangrijk project voor dijkversterking tussen Ravenstein en Lith in Noord-Brabant is voorlopig gegund aan Boskalis. Met de opdracht, waar ook rivierverruiming en gebiedsontwikkeling onder vallen, is zo’n 160 miljoen euro gemoeid.

Het project Meanderende Maas bestaat voor een belangrijk deel uit het versterken van 26 kilometer van de Brabantse Maasdijk. Het is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en voor de vorm is gekozen voor een tweefasencontract. Daarbij maken opdrachtgever en opdrachtnemer samen eerst het ontwerp en bepalen ze daarna de exacte prijs voor het werk. Boskalis schat echter nu al in dat de opdracht zo’n 160 miljoen euro waard zal zijn.

“Tussen Ravenstein en Lith gaat Boskalis de primaire waterkering over een afstand van 26 kilometer versterken. De dijk beschermt het achterland tegen hoogwater uit de Maas als gevolg van hevige regenval en smeltwater uit het stroomgebied van de Maas”, licht het bedrijf de voorlopige gunning toe.

Start uitvoering in 2023

De aannemer gaat verder de rivier meer ruimte geven en een gebied van ongeveer 500 hectare in de uiterwaarden tussen de dijk en de rivier opnieuw inrichten. Dat moet een hoogwaardig ecologisch landschap opleveren, “dat aantrekkelijk is voor de ontwikkeling van flora en fauna binnen het gebied, voor recreatieve doeleinden én een impuls geeft aan de economie.”

Al dat werk gebeurt in opdracht van het Waterschap Aa en Maas en de samenwerkende partijen in Meanderende Maas. De realisatie zal naar verwachting in 2023 beginnen en een doorlooptijd van ongeveer vijf jaar hebben.

Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Dijkversterking van 160 miljoen euro gegund aan Boskalis | Infrasite
Meanderende Maas. Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Dijkversterking van 160 miljoen euro gegund aan Boskalis

Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Een omvangrijk project voor dijkversterking tussen Ravenstein en Lith in Noord-Brabant is voorlopig gegund aan Boskalis. Met de opdracht, waar ook rivierverruiming en gebiedsontwikkeling onder vallen, is zo’n 160 miljoen euro gemoeid.

Het project Meanderende Maas bestaat voor een belangrijk deel uit het versterken van 26 kilometer van de Brabantse Maasdijk. Het is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en voor de vorm is gekozen voor een tweefasencontract. Daarbij maken opdrachtgever en opdrachtnemer samen eerst het ontwerp en bepalen ze daarna de exacte prijs voor het werk. Boskalis schat echter nu al in dat de opdracht zo’n 160 miljoen euro waard zal zijn.

“Tussen Ravenstein en Lith gaat Boskalis de primaire waterkering over een afstand van 26 kilometer versterken. De dijk beschermt het achterland tegen hoogwater uit de Maas als gevolg van hevige regenval en smeltwater uit het stroomgebied van de Maas”, licht het bedrijf de voorlopige gunning toe.

Start uitvoering in 2023

De aannemer gaat verder de rivier meer ruimte geven en een gebied van ongeveer 500 hectare in de uiterwaarden tussen de dijk en de rivier opnieuw inrichten. Dat moet een hoogwaardig ecologisch landschap opleveren, “dat aantrekkelijk is voor de ontwikkeling van flora en fauna binnen het gebied, voor recreatieve doeleinden én een impuls geeft aan de economie.”

Al dat werk gebeurt in opdracht van het Waterschap Aa en Maas en de samenwerkende partijen in Meanderende Maas. De realisatie zal naar verwachting in 2023 beginnen en een doorlooptijd van ongeveer vijf jaar hebben.

Foto: Hoogwaterbeschermingsprogramma

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Vincent Krabbendam