rioolwaterzuiveringsinstallatie echten
Chemische lozing

Wie heeft de rioolwaterzuivering in Echten vergiftigd?

De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Echten. Drents Overijsselse Delta

De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Echten is hersteld, meldt Drents Overijsselse Delta in een online update. Het waterschap liet eerder deze maand weten dat de installatie niet meer functioneerde vanwege een giftige lozing. Uit recente wateranalyses blijkt dat het probleem is verholpen, maar de dader blijft onbekend. 

Het indrukwekkende netwerk van Nederlandse rioolbuizen, -putten en -pompen is weinig waard zonder rioolwaterzuiveringsinstallaties. De locatie bij Echten verwerkt afvalwater uit de gemeente Hoogeveen en De Wolden, evenals rioolwater uit IJhorst en Elim.

Begin februari ging het mis. Een giftige lading verstoorde de installatie. De bacteriën die het rioolwater schoonmaken stierven door een “flinke lozing” van een onbekende chemische stof, aldus Drents Overijsselse Delta.

Het waterschap sprong in actie. Drents Overijsselse Delta verwijderde de getroffen bacteriën en verving ze door levende exemplaren. Analyses wijzen uit dat de rioolwaterzuivering weer naar behoren werkt.

Oorzaak onbekend

Het probleem is verholpen, maar twee vragen blijven onbeantwoord. “Om welke stof het precies gaat, is nog niet bekend. Het waterschap vervolgt zijn onderzoek naar de bewuste al dan niet bewuste veroorzaker van dit incident.”

Een groot deel van de riolering in Nederland mondt uit in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De installatie bij Echten zuivert water met bacteriën die voeden op afval. De bacteriën zijn kwetsbaar voor lozingen van chemische stoffen.

Gaat het probleem langdurig onopgemerkt, dan komt de veiligheid van drinkwater in gevaar. Naar eigen zeggen was Drents Overijsselse Delta er snel genoeg bij. “De storing heeft geen consequenties voor bewoners gehad. Zij konden gewoon gebruik maken van toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Wie heeft de rioolwaterzuivering in Echten vergiftigd? | Infrasite
rioolwaterzuiveringsinstallatie echten
Chemische lozing

Wie heeft de rioolwaterzuivering in Echten vergiftigd?

De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Echten. Drents Overijsselse Delta

De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Echten is hersteld, meldt Drents Overijsselse Delta in een online update. Het waterschap liet eerder deze maand weten dat de installatie niet meer functioneerde vanwege een giftige lozing. Uit recente wateranalyses blijkt dat het probleem is verholpen, maar de dader blijft onbekend. 

Het indrukwekkende netwerk van Nederlandse rioolbuizen, -putten en -pompen is weinig waard zonder rioolwaterzuiveringsinstallaties. De locatie bij Echten verwerkt afvalwater uit de gemeente Hoogeveen en De Wolden, evenals rioolwater uit IJhorst en Elim.

Begin februari ging het mis. Een giftige lading verstoorde de installatie. De bacteriën die het rioolwater schoonmaken stierven door een “flinke lozing” van een onbekende chemische stof, aldus Drents Overijsselse Delta.

Het waterschap sprong in actie. Drents Overijsselse Delta verwijderde de getroffen bacteriën en verving ze door levende exemplaren. Analyses wijzen uit dat de rioolwaterzuivering weer naar behoren werkt.

Oorzaak onbekend

Het probleem is verholpen, maar twee vragen blijven onbeantwoord. “Om welke stof het precies gaat, is nog niet bekend. Het waterschap vervolgt zijn onderzoek naar de bewuste al dan niet bewuste veroorzaker van dit incident.”

Een groot deel van de riolering in Nederland mondt uit in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De installatie bij Echten zuivert water met bacteriën die voeden op afval. De bacteriën zijn kwetsbaar voor lozingen van chemische stoffen.

Gaat het probleem langdurig onopgemerkt, dan komt de veiligheid van drinkwater in gevaar. Naar eigen zeggen was Drents Overijsselse Delta er snel genoeg bij. “De storing heeft geen consequenties voor bewoners gehad. Zij konden gewoon gebruik maken van toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.