50% energiebesparing door ledverlichting op stations

ProRail gaat een groot deel van de verlichting op stations verbeteren. In 2020 is alle verouderde verlichting vervangen door ledverlichting. Daarmee besparen we gemiddeld 50% energie en wordt de kwaliteit van het licht sterk verbeterd.

Gedimd licht
Verlichting op de perrons is goed voor zeven procent van het energieverbruik van ProRail. De komende jaren brengen we op zoveel mogelijk stations ledverlichting aan en leggen we waar mogelijk een slim systeem aan dat de verlichting dimt als er geen reizigers zijn. Naast armaturen en dimmers gaat het om het aanpassen van masten, abri’s, en bekabeling. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing en minder lichtoverlast voor de omgeving en de natuur. De investering wordt terugverdiend door een besparing op energieverbruik en onderhoudskosten.

Toegankelijkheid
Naast flink besparen op onze energierekening, wordt de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking door de nieuwe ledverlichting vergroot en draagt het daarmee bij aan beter zelfstandig reizen.

Stations aan led
Inmiddels brandt de ledverlichting op de stations van Hardenberg, Voorschoten, Zoetermeer, Den Helder, Ruurlo, Lochem, Dieren en Lichtenvoorde.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail