Zaterdag 7 juni: start mega-operatie Galecopperbrug Utrecht

Op zaterdag 7 juni start Rijkswaterstaat met de montage van enorme stalen balken in de Galecopperbrug, ofwel de A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal. Wie het schouwspel wil bekijken, is ’s middags vanaf 13.00 uur van harte welkom op het terrein van Rijkswaterstaat-gebouw Westraven in Utrecht.

Tot eind 2015 renoveert Rijkswaterstaat de Galecopperbrug, de op één na drukste brug van Nederland. De brug krijgt later dit jaar een nieuw, zwaarder wegdek en om dat te kunnen dragen wordt de brug versterkt met bijna zes miljoen kilo staal. In de vroege ochtend van 7 juni voeren pontons de ruim honderd meter lange stalen balken aan over het water vanaf Krimpen aan den IJssel en Kinderdijk. Drijvende kranen brengen deze ‘voorspanliggers’ vervolgens aan langs de brug. Een precieze klus: de liggers moeten exact de vorm van de 327 meter lange brug volgen. Bekijk nu alvast de animatie op YouTube over het hele renovatieproces (montage voorspanliggers zichtbaar vanaf 1 minuut).

Programma

De locatie naast Rijkswaterstaat-gebouw Westraven biedt het beste uitzicht om de operatie te bekijken. We staan klaar met een kopje koffie of thee. Ook zijn er medewerkers van Rijkswaterstaat en aannemer Combinatie Galecom aanwezig om vragen te beantwoorden en het schouwspel toe te lichten. We verwachten dat rond 15.00 uur het inhijsen en de montage van de voorspanliggers van start gaat. Adres: Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht. Wie met de auto komt, moet parkeren in P&R Westraven. Bordjes leiden de bezoekers vervolgens naar het uitzichtpunt langs het kanaal (Gelderlantlaan).

Hinder voor wegverkeer en scheepvaart

Het Amsterdam-Rijnkanaal is op 7 juni en een aantal andere momenten in juni tijdelijk geheel gestremd voor scheepvaartverkeer. Informatie over alle beperkingen en stremmingen is beschikbaar via Vaarweginfo. In juli verhogen we de brug door deze bijna een meter op te vijzelen. Vanaf eind juli wordt er overdag ook óp de A12 gewerkt, waardoor er minder capaciteit is voor het wegverkeer. Vanaf dat moment verwacht Rijkswaterstaat ernstige verkeershinder en is het voor automobilisten raadzaam om zo veel mogelijk buiten de spits te reizen. Kijk voor een overzicht van de verwachte verkeershinder op VanAnaarBeter.

Meer informatie?

Tot eind 2015 versterkt en verhoogt Rijkswaterstaat de Galecopperbrug. Dankzij de renovatie gaat de brug weer minstens dertig jaar mee en kunnen schepen met een hogere lading onder de brug door. Zo blijft de Galecopperbrug de komende decennia een veilige verbinding en houden we Nederland goed bereikbaar over de weg én over het water. Kijk voor meer informatie op de projectpagina over de Galecopperbrug.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat