P1 geeft 50.000ste digitale parkeervergunning uit

In een tijd waarin digitalisering een grote vlucht kent, spreken gemeenten in toenemende mate hun wens uit ook de parkeerdienstverlening te digitaliseren. Mede door de oproep van minister Plasterk vorig jaar, waarin hij pleit voor de mogelijkheid van het aanvragen van parkeervergunningen via internet, verkennen veel gemeenten op dit moment de mogelijkheden. Een aantal gemeenten heeft hier al daadwerkelijk gehoor aan gegeven en de vergunningaanvraag en uitgifte gedigitaliseerd.

P1 is reeds in 2010 gestart met de ontwikkeling van een webbased applicatie die het online aanvragen én verlenen van parkeervergunningen, bezoekersvergunningen en ontheffingen mogelijk maakt. Het ontzorgen van de gemeenten en het gebruikersgemak voor de burger staan hierbij voorop.

In 2010 heeft de gemeente Enkhuizen als eerste deze webapplicatie geïmplementeerd. Inmiddels verzorgt P1 voor 10 gemeenten de digitale vergunning uitgifte en hebben wij onlangs de 50.000ste digitale vergunning uitgegeven.

Het aanvragen van een parkeervergunning via de applicatie is voor de burger erg eenvoudig. Inloggen kan via DigiD. Elke aanvraag wordt vervolgens direct automatisch getoetst. Is de aanvraag goedgekeurd, dan kan de betaling via bijvoorbeeld iDEAL plaatsvinden en is de vergunning direct te gebruiken. Vanzelfsprekend verwerkt P1 ook de aanvragen die niet getoetst kunnen worden of welke analoog zijn ingediend. Wij zijn van mening dat bepaalde doelgroepen gebruik moeten kunnen blijven maken van de loketfunctie.

Op verzoek van de gemeenten hebben wij de applicatie ook geschikt gemaakt voor het afhandelen van aanvragen van bedrijven, abonnementsaanvragen voor de parkeergarages en/of voor het verlenen van toegangsrechten bij stadsafsluitingen. Extra diensten kunnen eenvoudig toegevoegd worden.

Geïnspireerd door het enthousiasme van gemeenten en burgers zal P1 de komende jaren verder werken aan het uitbreiden en verfijnen van haar digitale parkeerdienstverlening.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: P1