Friese gedichten in stadsbussen van Connexxion

Op 26 januari brengen jongeren Friese gedichten ten gehore in de stadsbussen van Connexxion. Tijdens Nationale Gedichtendag dragen zij Friese poëzie voor aan de reizigers.

Op donderdag 26 januari tussen 10.45 en 13.15 uur dragen jongeren de gedichten voor. Het zijn tien finalisten van het voordrachtsfestival ‘FeRstival’ dat afgelopen december in Heerenveen is gehouden. In groepjes van twee staan zij in verschillende stadsbussen in Leeuwarden. Het tourschema staat op www.connexxion.nl/friesegedichten.

Initiatief

Het initiatief komt van gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân. Hij hecht grote waarde aan de Friese taal en cultuur en heeft Connexxion uitgedaagd om de bus hiervoor als drager in te zetten. De voorkeur ging daarbij uit naar Friese poëzie.

Tresoar

Connexxion heeft het concept samen met Tresoar bedacht. Daarna heeft Tresoar de jongeren, ouders en scholen benaderd om mee te doen. Op de dag zelf zijn medewerkers van Tresoar aanwezig om de jongeren te begeleiden. Tresoar is de ‘schatkamer’ van Fryslân als het gaat om alles wat met de Friese cultuur te maken heeft.

Flyers

Vanaf 17 januari zijn er flyers verkrijgbaar in alle bussen van Connexxion in Fryslân. Hierop staan de voordrachtsgedichten van drie winnaars van het ‘FeRstival’. Dit zijn Jorn van der Schaar (Toppers; 16-18 jaar ), Merel van Wijk (Starters; 12/13 jaar) en Ilja Dijk (Trochsetters; 14-15 jaar). De flyer verwijst naar de website waar de drie winnaars te horen en te zien zijn.

Belevenis

Connexxion telt jaarlijks rond de 10 miljoen instappers in Fryslân en bereikt daarmee veel mensen. Via diverse activiteiten, zoals o.a. WIFI, tv-schermen en reizigersmagazines in de bus en de Friese informatiebus, probeert Connexxion reizen met de bus in Fryslân makkelijker, leuker en belevenisvoller te maken. Dit evenement sluit daar goed op aan.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Friesland (Provincie Fryslân)