Graafmachine. Foto: ProMedia

Afgifte bouwvergunningen stokt weer vanwege stikstof

Graafmachine. Foto: ProMedia

Steeds meer provincies zetten de rem op het afgeven van vergunningen voor infra- en bouwprojecten. Ze doen dit vanwege de handel in stikstofrechten tussen bedrijven, die nadelig kan uitpakken voor de natuur.

Dat meldt NRC na een rondgang langs de provincies. In zeker vijf gevallen is de handel in stikstofruimte opgeschort of overweegt men dit te doen. Bij de handel in stikstofrechten kunnen overheden en bedrijven de stikstofuitstoot compenseren van de gebruiksfase van met name infrastructuurprojecten en bouwprojecten. Onlangs bracht NRC al aan het licht dat daar legale, maar omstreden methodes voor worden gebruikt, zoals het verhandelen van stikstofrechten van bedrijven die al jaren niet meer actief zijn.

Meer stikstof in natuurgebieden

De handel in stikstofrechten zoals die zich de laatste tijd heeft ontwikkeld, kan echter nadelig uitpakken voor de natuur. De gekochte ruimte kan leiden tot meer stikstofneerslag in kwetsbare gebieden. NRC constateert dat de provincies dit ook steeds meer gaan inzien. In Overijssel is de handel in stikstofrechten tussen bedrijven daarom vorige week tijdelijk stilgelegd. Daardoor geldt hetzelfde voor zo’n vijftig projecten, waarvan veel op het gebied van infrastructuur en bouw.

In Flevoland kunnen voor dat soort projecten wel vergunningaanvragen worden gedaan, maar er wordt tot nader order geen besluit over genomen. Noord-Holland trok al aan de bel richting de landelijke politiek en Friesland en Limburg denken erover om voorlopig geen nieuwe bouw- en infravergunningen af te geven.

Lees ook: Vervolg ‘stikstofgraadmeter’ ViA15 blijft onduidelijk

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Afgifte bouwvergunningen stokt weer vanwege stikstof | Infrasite
Graafmachine. Foto: ProMedia

Afgifte bouwvergunningen stokt weer vanwege stikstof

Graafmachine. Foto: ProMedia

Steeds meer provincies zetten de rem op het afgeven van vergunningen voor infra- en bouwprojecten. Ze doen dit vanwege de handel in stikstofrechten tussen bedrijven, die nadelig kan uitpakken voor de natuur.

Dat meldt NRC na een rondgang langs de provincies. In zeker vijf gevallen is de handel in stikstofruimte opgeschort of overweegt men dit te doen. Bij de handel in stikstofrechten kunnen overheden en bedrijven de stikstofuitstoot compenseren van de gebruiksfase van met name infrastructuurprojecten en bouwprojecten. Onlangs bracht NRC al aan het licht dat daar legale, maar omstreden methodes voor worden gebruikt, zoals het verhandelen van stikstofrechten van bedrijven die al jaren niet meer actief zijn.

Meer stikstof in natuurgebieden

De handel in stikstofrechten zoals die zich de laatste tijd heeft ontwikkeld, kan echter nadelig uitpakken voor de natuur. De gekochte ruimte kan leiden tot meer stikstofneerslag in kwetsbare gebieden. NRC constateert dat de provincies dit ook steeds meer gaan inzien. In Overijssel is de handel in stikstofrechten tussen bedrijven daarom vorige week tijdelijk stilgelegd. Daardoor geldt hetzelfde voor zo’n vijftig projecten, waarvan veel op het gebied van infrastructuur en bouw.

In Flevoland kunnen voor dat soort projecten wel vergunningaanvragen worden gedaan, maar er wordt tot nader order geen besluit over genomen. Noord-Holland trok al aan de bel richting de landelijke politiek en Friesland en Limburg denken erover om voorlopig geen nieuwe bouw- en infravergunningen af te geven.

Lees ook: Vervolg ‘stikstofgraadmeter’ ViA15 blijft onduidelijk

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Vincent Krabbendam