Gigant van 105 ton

Video: eerste elektrische zware funderingsmachine maakt debuut

bam infra woltman elektrische zware funderingsmachine
De nieuwe Woltman-90DR. BAM Infra

BAM Infra gebruikt voor het eerst een volledig elektrische zware funderingsmachine in de praktijk. De gigant van 105 ton boort palen bij Schiphol voor de bouw van een tijdelijke aankomstpassage. 

Het model is de eerste volledig elektrische zware funderingsmachine in Nederland. Woltman Piling & Drilling Rigs ontwikkelde de gigant met verloop van 2022. De oplevering vond eind februari plaats. BAM Infra is de opdrachtgever en eerste klant. Tijdens de onthulling beloofde het bouwbedrijf de machine “in de komende weken” in te zetten. Dat is gelukt. De zogeheten Woltman 90DR-e debuteerde onlangs bij Schiphol.

Boren bij Schiphol

BAM Infra gebruikt het model om palen te boren voor een sanitairgebouw en overkapping. De constructies zijn onderdeel van een tijdelijke aankomstpassage. Naast boorwerk is de zware funderingsmachine ontworpen voor het intrillen van damwanden en heien van palen. Op de onderstaande video zie je de machine in werking.


500 liter diesel per dag

Het model is 36 meter hoog, tien meter lang en vijf meter breed. De kraan staat op een ingebouwd accupakket. De batterij aan de achterkant heeft een capaciteit van 1,2 megawattuur. De zware funderingsmachine laadt in één nacht op voor een gemiddelde werkdag, zegt woordvoerder Linda de Graaf. “Met het model besparen we zo’n 500 liter diesel per dag. Dat staat op jaarbasis gelijk aan ongeveer 220.000 kilogram CO2.”

Elektrisch en hybride materieel wordt steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Door te investeren in elektrificering vergroot BAM Infra de kans op gunningen. Eind 2022 gebruikte het bouwbedrijf een volledig elektrische materieelset voor asfalteerwerkzaamheden in Nunspeet. In mei paste BAM Infra voor het eerst een elektrische krol toe tijdens werkzaamheden aan tramlijn 16 in Den Haag.

Elektrificering is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Video: eerste elektrische zware funderingsmachine maakt debuut | Infrasite
Gigant van 105 ton

Video: eerste elektrische zware funderingsmachine maakt debuut

bam infra woltman elektrische zware funderingsmachine
De nieuwe Woltman-90DR. BAM Infra

BAM Infra gebruikt voor het eerst een volledig elektrische zware funderingsmachine in de praktijk. De gigant van 105 ton boort palen bij Schiphol voor de bouw van een tijdelijke aankomstpassage. 

Het model is de eerste volledig elektrische zware funderingsmachine in Nederland. Woltman Piling & Drilling Rigs ontwikkelde de gigant met verloop van 2022. De oplevering vond eind februari plaats. BAM Infra is de opdrachtgever en eerste klant. Tijdens de onthulling beloofde het bouwbedrijf de machine “in de komende weken” in te zetten. Dat is gelukt. De zogeheten Woltman 90DR-e debuteerde onlangs bij Schiphol.

Boren bij Schiphol

BAM Infra gebruikt het model om palen te boren voor een sanitairgebouw en overkapping. De constructies zijn onderdeel van een tijdelijke aankomstpassage. Naast boorwerk is de zware funderingsmachine ontworpen voor het intrillen van damwanden en heien van palen. Op de onderstaande video zie je de machine in werking.


500 liter diesel per dag

Het model is 36 meter hoog, tien meter lang en vijf meter breed. De kraan staat op een ingebouwd accupakket. De batterij aan de achterkant heeft een capaciteit van 1,2 megawattuur. De zware funderingsmachine laadt in één nacht op voor een gemiddelde werkdag, zegt woordvoerder Linda de Graaf. “Met het model besparen we zo’n 500 liter diesel per dag. Dat staat op jaarbasis gelijk aan ongeveer 220.000 kilogram CO2.”

Elektrisch en hybride materieel wordt steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Door te investeren in elektrificering vergroot BAM Infra de kans op gunningen. Eind 2022 gebruikte het bouwbedrijf een volledig elektrische materieelset voor asfalteerwerkzaamheden in Nunspeet. In mei paste BAM Infra voor het eerst een elektrische krol toe tijdens werkzaamheden aan tramlijn 16 in Den Haag.

Elektrificering is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.