Vrees voor lagere staalprijzen door staalcrisis
De staalproductie in China is afgelopen maand met meer dan 10 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het grootste staalbedrijf ter wereld waarschuwt voor een crisis. Sommige prijzen zijn afgenomen en de vraag naar staal is laag. De gevolgen zijn ook in Nederland merkbaar.
De staalvraag in China neemt af na meer dan twee decennia van groei, aangedreven door de snelle industrialisatie en verstedelijking van het land. Dit jaar, en vooral deze zomer, heeft de aanhoudende teruggang in de bouwsector de situatie verder verslechterd.
Afgelopen maand was bijzonder zwaar voor de staalsector in China, de grootste staalindustrie ter wereld. Betonstaal, dat veel in de bouw wordt gebruikt, was goedkoper dan in 2017. De topman van Baowu Steel Group, ’s werelds grootste staalbedrijf, waarschuwde voor een ‘ernstige’ crisis.
Door de oplopende verliezen per ton staal besloten steeds meer fabrieken hun hoogovens stil te leggen. Het betekent dat de voorraden aanzwellen en Chinese producenten mogelijk naar het buitenland kijken om hun staal te verkopen, met lagere prijzen in andere landen tot gevolg, schrijft de nieuwsdienst Bloomberg.
Gevolgen buiten China
Lagere prijzen kunnen een voordeel zijn voor bedrijven die staal gebruiken. Maar voor producenten zijn de gevolgen volgens Boomberg ernstig. Winsten staan onder druk.
De in Luxemburg gevestigde staalproducent ArcelorMittal, de grootste buiten China, verlaagde in augustus zijn winstverwachting, mede als gevolg van de ‘agressieve export’ uit China. Dat meldde de Volkskrant vorige maand. Het Duitse Thyssenkrupp, met negen staalfabrieken in Europa, liet weten dit kwartaal verlies te verwachten.
In augustus maakte de Nederlandse tak van de staalproducent Tata Steel een verlies van 556 miljoen euro bekend over 2023. De gedaalde vraag uit China is een van de redenen die in het jaarverslag wordt genoemd.
Lees ook: