Vlag Tennet (foto: Tenett)

Breuk in onderzeese COBRA-kabel na maanden hersteld

persfoto TenneT vrij te gebruiken foto’s voor pers

Netbeheerder TenneT is er na ruim drie maanden in geslaagd de COBRA-kabel te repareren en weer in gebruik te nemen. De 325 meter lange onderzeese kabel, die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnetwerk met elkaar verbindt, raakte eind september buiten bedrijf door een kabelbreuk.

De reparatie, die direct na de storing van start ging, was een flinke klus. Afgelopen week werkte een team op zee eraan om de verbinding te herstellen. De kabel is daarbij op een diepte van veertig meter op de zeebodem afgeknipt en omhoog gehesen. Aan beide zijden van de geknipte kabel is de kabel 200 meter lang doorgemeten om de exacte storingslocatie te vinden. Toen dat gelukt was, is het gedeelte met de breuk verwijderd en is een nieuw stuk kabel geïnstalleerd.

Terug in zeebodem

Na dagenlang testen is de kabel weer teruggelegd en ingegraven in de zeebodem. Inmiddels kan er weer elektriciteit getransporteerd worden tussen Nederland en Denemarken via de herstelde kabel.

De COBRA-kabel (COpenhagen-BRussels-Amsterdam) is een 320 kV, 700 MW HVDC onderzeese stroomkabelpaar tussen Eemshaven in Nederland en Endrup bij Esbjerg in Denemarken. De kabel is gezamenlijk eigendom van netbeheerders Energinet en TenneT en is sinds 2019 in gebruik om het Europese transportnet te verbeteren. Bij het ontwerp van de verbinding is rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst een offshore windpark te kunnen aansluiten.

Lees ook: Nederland en Denemarken overwegen gezamenlijke offshore energiehub

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Breuk in onderzeese COBRA-kabel na maanden hersteld | Infrasite
Vlag Tennet (foto: Tenett)

Breuk in onderzeese COBRA-kabel na maanden hersteld

persfoto TenneT vrij te gebruiken foto’s voor pers

Netbeheerder TenneT is er na ruim drie maanden in geslaagd de COBRA-kabel te repareren en weer in gebruik te nemen. De 325 meter lange onderzeese kabel, die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnetwerk met elkaar verbindt, raakte eind september buiten bedrijf door een kabelbreuk.

De reparatie, die direct na de storing van start ging, was een flinke klus. Afgelopen week werkte een team op zee eraan om de verbinding te herstellen. De kabel is daarbij op een diepte van veertig meter op de zeebodem afgeknipt en omhoog gehesen. Aan beide zijden van de geknipte kabel is de kabel 200 meter lang doorgemeten om de exacte storingslocatie te vinden. Toen dat gelukt was, is het gedeelte met de breuk verwijderd en is een nieuw stuk kabel geïnstalleerd.

Terug in zeebodem

Na dagenlang testen is de kabel weer teruggelegd en ingegraven in de zeebodem. Inmiddels kan er weer elektriciteit getransporteerd worden tussen Nederland en Denemarken via de herstelde kabel.

De COBRA-kabel (COpenhagen-BRussels-Amsterdam) is een 320 kV, 700 MW HVDC onderzeese stroomkabelpaar tussen Eemshaven in Nederland en Endrup bij Esbjerg in Denemarken. De kabel is gezamenlijk eigendom van netbeheerders Energinet en TenneT en is sinds 2019 in gebruik om het Europese transportnet te verbeteren. Bij het ontwerp van de verbinding is rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst een offshore windpark te kunnen aansluiten.

Lees ook: Nederland en Denemarken overwegen gezamenlijke offshore energiehub

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite