Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Netbeheerders willen Nederlandse en Britse offshore windparken verbinden

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Netbeheerder TenneT en het Britse energiebedrijf National Grid gaan samen onderzoeken op welke manier ze Nederlandse en Britse windparken kunnen aansluiten op de energiesystemen van beide landen via interconnectoren, ofwel onderzeese elektriciteitskabels. Als dat lukt kunnen ze hun verbindingen beter benutten en onderling makkelijker elektriciteit onderling uitwisselen.

Het verbinden van offshore windparken met Nederland en Groot-Brittannië via onderzeese kabels kan helpen om de offshore windcapaciteit in de Noordzee fors uit te breiden, zoals beide landen graag willen. Nederland streeft naar 11,5 gigawatt in 2030, de Britten naar 40 gigawatt in datzelfde jaar. Het bereiken van die doelen lukt alleen met veel nieuwe infrastructuur en door nauwe samenwerking tussen de landen rond de Noordzee.

Multi-purpose interconnector

Onderdeel van de samenwerking tussen TenneT en National Grid is onderzoek naar de ontwikkeling van een multi-purpose interconnector om gelijktijdig tot 4 gigawatt Britse en Nederlandse offshore windenergie aan te sluiten op de Britse en Nederlandse energiesystemen. De kabel moet mogelijk maken dat er reservecapaciteit kan worden gebruikt om de elektriciteit tussen de landen te verhandelen. Het maakt beide landen flexibeler en het komt de leveringszekerheid ten goede. Beide bedrijven hopen in 2029 een bruikbaar product te hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite

Netbeheerders willen Nederlandse en Britse offshore windparken verbinden | Infrasite
Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Netbeheerders willen Nederlandse en Britse offshore windparken verbinden

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Netbeheerder TenneT en het Britse energiebedrijf National Grid gaan samen onderzoeken op welke manier ze Nederlandse en Britse windparken kunnen aansluiten op de energiesystemen van beide landen via interconnectoren, ofwel onderzeese elektriciteitskabels. Als dat lukt kunnen ze hun verbindingen beter benutten en onderling makkelijker elektriciteit onderling uitwisselen.

Het verbinden van offshore windparken met Nederland en Groot-Brittannië via onderzeese kabels kan helpen om de offshore windcapaciteit in de Noordzee fors uit te breiden, zoals beide landen graag willen. Nederland streeft naar 11,5 gigawatt in 2030, de Britten naar 40 gigawatt in datzelfde jaar. Het bereiken van die doelen lukt alleen met veel nieuwe infrastructuur en door nauwe samenwerking tussen de landen rond de Noordzee.

Multi-purpose interconnector

Onderdeel van de samenwerking tussen TenneT en National Grid is onderzoek naar de ontwikkeling van een multi-purpose interconnector om gelijktijdig tot 4 gigawatt Britse en Nederlandse offshore windenergie aan te sluiten op de Britse en Nederlandse energiesystemen. De kabel moet mogelijk maken dat er reservecapaciteit kan worden gebruikt om de elektriciteit tussen de landen te verhandelen. Het maakt beide landen flexibeler en het komt de leveringszekerheid ten goede. Beide bedrijven hopen in 2029 een bruikbaar product te hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite