Netbeheerders zetten in op verminderen graafschades

leiding van huis in aanbouw. Foto: Yvonne

Een aantal netbeheerders is gestart met de gezamenlijke najaarscampagne ‘Veilig Graven’ waarin ze met name particulieren wijzen op het risico dat kabels en leidingen geraakt kunnen worden bij graafwerkzaamheden. Daarmee willen ze het aantal graafschades terugbrengen. Na een soortgelijke campagne afgelopen voorjaar daalde dat aantal inderdaad licht, terwijl het aantal KLIC-meldingen juist steeg.

Graafschades blijven een groot probleem voor de sector. Ze zijn de grootste veroorzaker van gas-en stroomstoringen. Het afgelopen jaar was volgens de netbeheerders 27 procent van de stroomstoringen waar huishoudens mee te maken kregen het directe gevolg van graafschade.

Aantal schades

Weliswaar daalde het aantal graafschades in 2019 naar 40.671, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Telecom, maar dat komt nog niet in de buurt van het streven van de grondroerders en netbeheerders om dat aantal beperkt te houden tot maximaal 25.000. De directe herstelkosten voor de schades in 2019 bedroegen 33,2 miljoen euro. De gevolgschade is nog vele malen hoger. De cijfers van Agentschap Telecom hebben overigens niet alleen betrekking op gasleidingen en elektriciteitskabels, maar zijn veel ruimer. Ook schade aan bijvoorbeeld warmteleidingen, waterleidingen en kabels voor datatransport zijn meegenomen.

De campagne van de netbeheerders richt zich vooral op mensen die in en om het huis aan de slag gaan met klussen of daar bedrijven voor inschakelen die maar sporadisch graafwerkzaamheden uitvoeren. Bij die groepen is het niet altijd bekend dat tijdig een KLIC-melding bij het Kadaster moeten doen voor ze aan het werk gaan. Na zo’n melding krijgen ze dan informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, zodat ze goed voorbereid kunnen beginnen. De campagne geeft onder meer tips voor het veilig graven met een grondboor of schop.

Brandweer

Netbeheerder Liander, een van de deelnemers aan de campagne ‘Veilig Graven’, maakte bekend het afgelopen jaar ruim 800 keer de brandweer ingeschakeld te hebben vanwege schade aan gasleidingen door graafactiviteiten. Dat is een standaardprocedure bij incidenten waarbij een gasleiding is geraakt. Er kan immers gas vrijkomen en explosiegevaar ontstaan.

Bij Liander willen ze graag voorkomen dat de brandweer eraan te pas moet komen, zegt Marlies Visser. “We moeten zuinig zijn op de inzet en capaciteit van de brandweer en ze niet nodeloos laten uitrukken. Vaak wordt er in korpsen met vrijwilligers gewerkt. Het is daarom van groot belang dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor de risico’s van graafschades. Die worden helaas nog te vaak onderschat.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Netbeheerders zetten in op verminderen graafschades | Infrasite

Netbeheerders zetten in op verminderen graafschades

leiding van huis in aanbouw. Foto: Yvonne

Een aantal netbeheerders is gestart met de gezamenlijke najaarscampagne ‘Veilig Graven’ waarin ze met name particulieren wijzen op het risico dat kabels en leidingen geraakt kunnen worden bij graafwerkzaamheden. Daarmee willen ze het aantal graafschades terugbrengen. Na een soortgelijke campagne afgelopen voorjaar daalde dat aantal inderdaad licht, terwijl het aantal KLIC-meldingen juist steeg.

Graafschades blijven een groot probleem voor de sector. Ze zijn de grootste veroorzaker van gas-en stroomstoringen. Het afgelopen jaar was volgens de netbeheerders 27 procent van de stroomstoringen waar huishoudens mee te maken kregen het directe gevolg van graafschade.

Aantal schades

Weliswaar daalde het aantal graafschades in 2019 naar 40.671, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Telecom, maar dat komt nog niet in de buurt van het streven van de grondroerders en netbeheerders om dat aantal beperkt te houden tot maximaal 25.000. De directe herstelkosten voor de schades in 2019 bedroegen 33,2 miljoen euro. De gevolgschade is nog vele malen hoger. De cijfers van Agentschap Telecom hebben overigens niet alleen betrekking op gasleidingen en elektriciteitskabels, maar zijn veel ruimer. Ook schade aan bijvoorbeeld warmteleidingen, waterleidingen en kabels voor datatransport zijn meegenomen.

De campagne van de netbeheerders richt zich vooral op mensen die in en om het huis aan de slag gaan met klussen of daar bedrijven voor inschakelen die maar sporadisch graafwerkzaamheden uitvoeren. Bij die groepen is het niet altijd bekend dat tijdig een KLIC-melding bij het Kadaster moeten doen voor ze aan het werk gaan. Na zo’n melding krijgen ze dan informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, zodat ze goed voorbereid kunnen beginnen. De campagne geeft onder meer tips voor het veilig graven met een grondboor of schop.

Brandweer

Netbeheerder Liander, een van de deelnemers aan de campagne ‘Veilig Graven’, maakte bekend het afgelopen jaar ruim 800 keer de brandweer ingeschakeld te hebben vanwege schade aan gasleidingen door graafactiviteiten. Dat is een standaardprocedure bij incidenten waarbij een gasleiding is geraakt. Er kan immers gas vrijkomen en explosiegevaar ontstaan.

Bij Liander willen ze graag voorkomen dat de brandweer eraan te pas moet komen, zegt Marlies Visser. “We moeten zuinig zijn op de inzet en capaciteit van de brandweer en ze niet nodeloos laten uitrukken. Vaak wordt er in korpsen met vrijwilligers gewerkt. Het is daarom van groot belang dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor de risico’s van graafschades. Die worden helaas nog te vaak onderschat.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite