Imtech neemt maritieme onderneming Groupe Techsol Marine uit Canada over

Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) maakt bekend dat het de maritieme onderneming Groupe Techsol Marine uit Canada overneemt. Met deze strategische overname krijgt Imtech de beschikking over een hightech productielocatie in Canada. Tevens worden de Canadese service- en onderhoudsactiviteiten verder versterkt in Noord-Amerika. Op jaarbasis realiseert Groupe Techsol Marine met ruim 100 medewerkers opbrengsten van circa 20 miljoen euro. De overname wordt in contanten voldaan en draagt direct bij aan de winst per aandeel.

René van der Bruggen, CEO Imtech: ‘We beschikken over een sterke positie op de mondiale maritieme markt, werken in meer dan 20 landen en hebben ruim 70 vestigingen langs alle belangrijke scheepvaartroutes. In ons strategisch groeiplan 2015 zetten we in op aanzienlijke versterking van onze maritieme activiteiten. Door een combinatie van autonome groei en acquisities wenst Imtech de opbrengsten van haar maritieme divisie in 2015 te verdubbelen naar circa 1 miljard euro. In dit kader wenst Imtech maritieme nieuwbouw- en servicelocaties te openen in belangrijke nieuwe gebieden, waar Imtech nieuw te bouwen of te renoveren schepen uitrust met technologische (totaal)oplossingen en tegelijkertijd klanten ‘first class’ service- en onderhoudsdiensten aanbiedt. Groupe Techsol Marine past perfect in onze strategische plannen. Onder de technologische en financieel sterke vleugels van Imtech wordt gezonde groei van de nieuwe Imtech-onderneming verwacht.’

Profiel Groupe Techsol Marine

Groupe Techsol Marine, gevestigd in Québec, is ruim 15 jaar geleden door het huidige management opgericht en gespecialiseerd in diverse hightech maritieme technische oplossingen, waaronder scheepsautomatisering, alarm, monitoring & control, navigatie & communicatie en elektrische systemen inclusief de productie van schakelborden en consoles. Daarnaast is de onderneming innovatief op het gebied van energiezuinige voortstuwingstechnologie. Groupe Techsol Marine opereert als een systeemintegrator waarbij het eigen soft- en hardware producten combineert met die van andere partijen om voor klanten state-of-the-art totaaloplossingen tot stand te brengen. Naast nieuwbouw en renovatie (‘refits’) is de onderneming ook actief met services en onderhoud. De onderneming is vooral werkzaam in de marktsegmenten overheidsschepen, werk-, sleep-, veerboten en gespecialiseerde vaartuigen zoals ijsbrekers en hightech onderzoeksschepen. De onderneming beschikt over vier business units voor productie van specifieke technische oplossingen (Techsol Marine, Sea Marine, Soudure Technologie en Scantech). Al deze business units maken integraal deel uit van de overname.

Groupe Techsol Marine heeft vooral grote Canadese scheepswerven en aanbieders van maritieme services als klant. Voorbeelden zijn Groupe Océan, Industries Océan, Société des Traversiers du Québec, Groupe Desgagnés, Méridien Maritime, Irving (Halifax Shipyard), PKS Shipyard, BC Ferries, Washington Group (Vancouver & Victoria Shipyard) en de Canadese kustwacht. Een deel van de activiteiten komt via export tot stand, onder meer naar Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Europa.

Omvangrijk groeipotentieel in Canada

Binnen het kader van de maritieme strategie van Imtech is Canada een belangrijke groeilocatie. Samen met Group Techsol Marine is Imtech in staat om haar klanten in Canada te ondersteunen met een innovatief portfolio aan technische oplossingen en services voor zowel nieuw te bouwen schepen als renovatie (‘refits’) en onderhoud. Groupe Techsol Marine heeft een sterke lokale positie en opent in oktober een omvangrijke, nieuwe productielocatie waar consoles, schakelborden, drivestations en controlesystemen worden geproduceerd. Bovendien biedt het bedrijf gespecialiseerde geïntegreerde logistieke ondersteuning. Imtech beschikt in Canada al over twee servicelocaties in Vancouver en Halifax. Met de toevoeging van Groupe Techsol Marine realiseert Imtech extra groeipotentieel in zowel de maritieme nieuwbouwmarkt als de markt van maritieme services.

Een actuele belangrijke ontwikkeling vormt de ‘National Shipbuilding Procurement Strategy’ (NSPS) van de Canadese regering. Dit is een omvangrijk plan voor realisatie van een groot aantal marine- en kustwachtschepen die op diverse nader te selecteren Canadese scheepswerven gebouwd zullen worden. Imtech werkt voor tientallen marines en beschikt over uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied. De combinatie van Groupe Techsol Marine en Imtech Marine biedt een uitstekende positionering voor het Canadese NSPS nieuwbouwprogramma.

Continuïteit en een sterke financiële positie

Het management van Groupe Techsol Marine blijft na overname aan, wat een prima basis vormt voor de continuïteit van de onderneming. Onder de vleugels van het financieel sterke Imtech, kan Groupe Techsol Marine versneld groeien. Bij eerdere maritieme overnames van Imtech in Europa, bijvoorbeeld de overname van Elkon in Turkije, heeft ook verdere groei plaatsgevonden. De komende periode zal Groupe Techsol Marine haar activiteiten onder eigen naam en identiteit voortzetten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal Imtech N.V.