Motie aangenomen: Brabant wordt proeftuin arbeidsmarktvernieuwing

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die Noord-Brabant tot proeftuin maakt voor vernieuwingen op de arbeidsmarkt. In de provincie lopen allerlei initiatieven om de werkgelegenheid te vergroten, maar vaak worden die door regelgeving belemmerd. Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur en voorzitter van Pact Brabant: ‘Deze motie is een eerste stap in de goede richting om hinderlijke knelpunten in wet- en regelgeving te slechten.’

De Tweede Kamer nam de motie onlangs met een brede meerderheid aan. De motie werd ingediend door Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD) en Pieter Heerma (CDA). Minister Asscher heeft toegezegd te gaan kijken hoe belemmeringen weg te nemen zijn.

Transfercentrum West-Brabant

Minister Asscher was heel enthousiast over de initiatieven in Brabant om mensen van werk naar werk te helpen. Als voorbeeld noemde hij het Transfercentrum West-Brabant van ACE, een regionaal werkgeversnetwerk uit West-Brabant. Enkele maanden geleden was de minister hier op bezoek om het Transfercentrum te openen. Asscher: ‘Eigenlijk functioneert dat zoals je wilt dat de Wet werk en zekerheid gaat werken. Mensen worden ter plekke ondergebracht bij een ander bedrijf. Vraag en aanbod ontmoeten elkaar.’

Proeftuin arbeidsmarktvernieuwing

Het Transfercentrum is slechts één van de goede initiatieven in Brabant, die ondersteuning vanuit de regering verdienen, zo benadrukte VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga, indiener van de motie. ‘Het gaat mij om het totale pakket’. Pact Brabant noemt dit pakket ook wel de ‘proeftuin arbeidsmarktvernieuwing’.

Flexicurity

Pact Brabant, het samenwerkingsverband tussen Brabantse werkgevers, werknemers, overheden en kennisinstellingen, wil graag dat degelijke initiatieven de ruimte krijgen. ‘Flexicurity’ is een van de sleutelwoorden. De arbeidsmarkt wordt flexibeler: mensen blijven niet langer decennia bij één werkgever. Maar tegelijkertijd mag de zekerheid van werknemers niet uit het oog worden verloren. Deze motie is een eerste stap in de goede richting om hinderlijke knelpunten in wet- en regelgeving te slechten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Brabant