Spoormarkt op zoek naar jong talent

Met ingang van oktober kunnen pas-afgestudeerden via Railinfra Solutions een technisch TRAINeeship volgen. Het technisch TRAINeeship biedt de mogelijkheid om in één jaar in contact te komen met verschillende disciplines in de railsector. De bedrijven achter Railinfra Solutions (Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV en DB International) hebben gezamenlijk een programma opgesteld.

Het is lastig om pas-afgestudeerden en starters op de arbeidsmarkt te werven en te binden aan het bedrijf en de railmarkt, omdat specifieke aandacht voor de railsector ontbreekt in onderwijsprogramma’s van Nederlandse kennisinstituten. De doelstelling van het TRAINeeship is om de keuze voor een vak in de railsector aantrekkelijker te maken. Het TRAINeeship is gericht op afstudeerders werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiele techniek en transport en logistiek. Kandidaten volgen bijvoorbeeld een masterclass bij DB International en bezoeken verschillende aspecten van het spoor. Zij kunnen rekenen op een intensieve begeleiding tijdens en na afloop van het TRAINeeship. Onderwerpen zoals adviesvaardigheden, projectmatig werken en persoonlijke effectiviteit zijn geen specifiek onderdeel van het TRAINeeship, maar worden verzorgd door de bedrijven achter Railinfra Solutions. Deze trajecten lopen parallel aan het technisch TRAINeeship.

Het programma van het TRAINeeship kent vijf hoofddisciplines. treinbeveiliging, tractie en energievoorziening, bovenleiding, baan en spoorwegbouw en constructies. Een trainee komt in één jaar in contact met drie van de vijf hoofddisciplines. Door de kennismaking met meerdere disciplines is een trainee eerder in staat meerdere aspecten van het vak te herkennen en daar adequaat naar te handelen. Na afronding van het TRAINeeship komt de kandidaat in aanmerking voor een passende functie bijvoorbeeld als ontwerper bovenleiding, spoor, treinbeveiliging of constructeur. Hij/zij ontwikkelt zich uiteindelijk als specialist binnen één van de disciplines.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Railinfra Solutions