Aquatech Amsterdam en 1e editie International Water Week succesvol

Aquatech Amsterdam, gehouden van 1 tot en met 4 november 2011 in Amsterdam, is bijzonder goed verlopen. ’s Werelds meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van proces-, drink- en afvalwater was voor het eerst onderdeel van de International Water Week en is daarmee uitgegroeid van een vakbeurs tot een volwaardig evenement. De beurs telde 881 exposanten en werd meer dan 21.500 keer bezocht, een record groei van maar liefst 17 procent. Met de toevoeging van de International Water Week (IWW) werd het programma verrijkt met 9 congressen, vele seminars, uitgebreide activiteiten voor Young Water Professionals en een aantal excursies naar spraakmakende waterprojecten en installaties in Amsterdam en de rest van het land.

“We zijn trots en blij dat het is gelukt om een zeer succesvolle eerste editie van De International Water Week neer te zetten”, aldus Paddy Young, Domeinmanager Aquatech Global Events bij organisator Amsterdam RAI. “Het thema, integrale oplossingen voor de gehele watercyclus, is erg goed ontvangen door exposanten, beurs- en congresbezoekers. Waterbedrijven, maar ook grote industriële eindgebruikers zijn op zoek naar slimmere oplossingen en hebben deze week hier in Amsterdam de toekomst hiervan gezien.”

Premier Rutte onderstreept belang van watermanagement en watertechnologie

De IWW is het eerste evenement dat de werelden van watertechnologie en watermanagement bij elkaar brengt. Tijdens de week vonden watertechnologen, deltatechnologen, waterbeheerders en waterleveranciers elkaar op de Integrated Aqua Solutions showcase. Alle partijen kwamen hierbij aan hun trekken. Premier Rutte onderstreepte het belang van water management en watertechnologie voor de wereld, door zijn optreden op het Tweede Nationaal Delta Congres en zijn aansluitende ronde over de beursvloer van Aquatech. Watertechnologie is net zo belangrijk als watermanagement en beide werelden raken aan elkaar en moeten de dialoog aangaan.

Meer bezoekers uit Nederland

Het evenement trok voor 50 procent bezoekers uit Nederland, een groei van drie procent ten opzichte van 2008. Dit bevestigt de positie van Aquatech als hét grootste vakevenement voor de Nederlandse waterbranche.

Met steun van de Nederlandse overheid waren er officiële internationale delegaties uit 40 landen naar de RAI gehaald. Er waren onder andere delegaties aanwezig uit Egypte, Panama, Colombia, Vietnam, Bangladesh en het Midden-Oosten. Ze hebben het congresprogramma van Aquaterra, AquaIndustry en AquaInnovation gevolgd en hebben een speciale rondleiding over de Aquatech beurs gehad. De delegaties hebben gedurende de week ook een aantal excursies gemaakt naar waterprojecten in Nederland.

Zeer tevreden exposanten

Aquatech Amsterdam werd druk bezocht, de gangpaden in de hallen waren vol en er werden geanimeerde gesprekken gehouden op de stands, tot volle tevredenheid van de exposanten. “De nieuwe aanpak van de Aquatech leidt duidelijk tot een toename van bezoekers uit de industriële markt.” Aldus Miriam Drieman, Marketing Communicatie Manager bij Hach Lange.

“Aquatech Amsterdam is voor ons het ideale platform om de dialoog aan te gaan met onze toeleveranciers, onderzoekspartners en relaties”, aldus Rik Thijssen, Managing Director VitensSolutions. “We hebben een zeer succesvolle beurs gehad, omdat we erin zijn geslaagd om strategische partnerships tussen innovatieve bedrijven te stimuleren, om verschillende organisaties aan elkaar te koppelen en invulling te geven aan onze ambities. Wat ons opviel was toch het grote aantal bezoekers uit Nederland. Maar voor ons is het ook belangrijk de blik naar buiten te richten en we hebben nogmaals kunnen ervaren hoe waardevol het is om internationale exposure te krijgen middels deze beurs. We waren misschien een beetje en vreemde eend in de bijt op Aquatech, maar we hebben onze doelstellingen ruimschoots gehaald. Het heeft onze verwachtingen overtroffen!”

Ook Pentair, de grootste exposant op de beurs, was zeer tevreden. “Aquatech is voor ons ‘s werelds belangrijkste watertentoonstelling,” aldus Todd Gleason, Vice President Strategy and Marketing van Pentair. “Het biedt ons de mogelijkheid om de aandacht te vestigen op ons ruime aanbod aan oplossingen en innovaties voor thuis, op het werk, in de industrie, in de gemeenschap en voor de landbouw sector.”

Water op de industriële agenda

Internationaal opereerde industrieën beseffen dat er veranderingen moeten plaatsvinden om het watergebruik verder te verduurzamen. Dit werd gesteld door vier senior executives van DSM, Shell, Rabobank en Unilever op het Industrial Leaders Forum tijdens de International Water Week in Amsterdam. Grote industriële watergebruikers zoals DSM, Shell en Unilever zijn zich zeer bewust van hun ‘waterfootprint’ en benadrukken hoe belangrijk het is dat water op de industriële agenda staat. En dan niet alleen binnen de productiefaciliteiten die zij wereldwijd opereren, maar ook in de toeleveringsketen, van de leveranciers van grondstoffen tot de eindgebruikers van hun producten. Het debat tussen de grote industriële watergebruikers en de uitdagers uit de watersector leidde tot een aantal interessante inzichten en benadrukte het belang van het onderwerp binnen de gehele industrie.

Congres

Het driedaagse congres Aquaterra, Aquaindustry,and Aquainnovation trok meer dan 420 vooraanstaande experts vanuit de hele wereld. Zij bespraken de uitdagingen op het gebied van delta’s, kusten en rivieren, het versnellen van innovatie in de watersector en industriële wateroplossingen met als doel te profiteren van integrale oplossingen en te zorgen voor een duurzame toekomst voor ’s werelds kwetsbare en dichtbevolkte deltagebieden; regio’s die vaak dienen als een economisch centrum en voorname voedselbron voor hun land.

International Water Week krijgt vervolg in 2013

De IWW was zo succesvol dat de organisatoren nu al hebben besloten om het evenement een vervolg te geven in 2013. Ook de Aquatech Amsterdam beurs staat dan weer op de agenda, van 5 tot en met 8 november 2013.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RAI Amsterdam