Van Oord neemt activiteiten Ballast Nedam Offshore over

Van Oord heeft overeenstemming bereikt over de overname van de activiteiten van Ballast Nedam Offshore. De overname bestaat uit de activa van Ballast Nedam Offshore, de staf van de EPCI-diensten (ontwerp, inkoop,bouw en installatie), heavy lift installation vessel Svanen en het project Westermeerwind (144 MW). De activiteiten worden geïntegreerd in Van Oord’s business unit Offshore Wind Projects. De overname versterkt Van Oord’s leidende positie op de markt voor offshore windprojecten in noordwest Europa.

De overname maakt deel uit van de Van Oord strategie om de business unit Offshore WindProjects (OWP) te versterken. De vraag naar energie van de groeiende wereldbevolking stijgt continu. Van Oord’s business unit OWP kan bijdragen aan de doelstellingen van het Energieakkoord, dat aangeeft dat het aandeel duurzame energie in de komende tien jaar moet stijgen van 4% naar 16%. Van Oord is sinds 2002 betrokken bij de aanleg van windmolenparken op zee. Van Oord heeft o.a. de volgende projecten succesvol afgerond: Prinses Amalia (Nederland), Belwind (België), Teesside (Verenigd Koninkrijk), DanTysk (Denemarken). Momenteel bouwt Van Oord twee offshore windparken in Nederland: Eneco Luchterduinen (120 MW) en Gemini (600 MW). Ballast Nedam Offshore was betrokken bij de bouw van het eerste Nederlandse offshore windpark, Egmond aan Zee (108 MW).

‘De overname is volledig in lijn met ons investeringsprogramma voor de komende jaren’,zegt CEO Pieter van Oord. ‘Eerder dit jaar hebben we een gespecialiseerd installatieschip voor offshore windprojecten, Aeolus, in gebruik genomen en geïnvesteerd in een nieuwe kabellegger, Nexus, die over enkele maanden operationeel zal zijn. Heavy lift vessel Svanen heeft meer dan 500 fundaties met succes geïnstalleerd en is een goede aanvulling op onze mogelijkheden. Door de fusie van de activiteiten van Ballast Nedam Offshore en onze OWP activiteiten ontstaat een marktleider voor de aanleg van windmolenparken op zee.’

Van Oord is bij deze transactie geadviseerd door Kempen & Co.

Over Van Oord

Van Oord is een toonaangevende, wereldwijd actieve aannemer van bagger-, waterbouw- en offshoreprojecten (olie, gas en wind). Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.Dankzij expertise op alle gebieden van ontwerp tot uitvoering heeft het bedrijf prestigieuze projecten kunnen realiseren, zoals Palm Jumeirah in Dubai, de aanleg van Maasvlakte 2, het baggeren en beschermen van pijpleidingen in Noord-Rusland en de aanleg van diverse windmolenparken in de Noordzee. Van Oord is een zelfstandig familiebedrijf waar wereldwijd ongeveer 4.500 professionals werken. De moderne vloot bestaat uit meer dan honderd schepen en ander gespecialiseerd materieel.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Van Oord