Essent krijgt opdracht voor laadpalen elektrische voertuigen Amsterdam

grote stap infrastructuur elektrisch rijden

Essent gaat openbare laadpalen voor elektrische voertuigen plaatsen in Amsterdam. In eerste instantie gaat het om 125 laadpalen, maar het aantal oplaadpunten kan oplopen tot 750. Na een aanbestedingsprocedure die startte in 2010 heeft de gemeente Amsterdam de opdracht verleend aan Essent. De eerste laadpalen – waar elektrische auto’s groene stroom kunnen laden – worden begin juni 2011 geplaatst door Essent.

‘Voor zowel Essent als RWE is de opdracht van de gemeente Amsterdam bijzonder, omdat het de eerste grootschalige plaatsing van oplaadinfrastructuur in Nederland betreft en daarmee elektrisch rijden definitief onderdeel uit gaat maken van het dagelijkse straatbeeld, te beginnen in Amsterdam’, zegt Peter Terium, CEO van Essent. ‘De laadpalen die we plaatsen, zijn door RWE ontwikkeld. Het bedrijfsonderdeel RWE Effizienz plaatste al meer dan 800 laadpunten in 14 Europese landen’. De gemeente Amsterdam heeft een ambitieuze doelstelling geformuleerd van 10.000 elektrische auto’s in 2015.

‘Naast Berlijn is Amsterdam nu de tweede hoofdstad in Europa waar we een project starten gericht op elektrische mobiliteit en oplaadinfrastructuur’, zegt Ingo Alphéus van RWE Effizienz GmbH. ‘Deze opdracht is een bevestiging van de activiteiten die we hebben ontplooid en een grote stimulans voor de toekomst.’

Laadpalen
De laadpalen die Essent in de komende 3 jaar zal plaatsen, kunnen twee auto’s tegelijkertijd opladen. Ook kunnen ze gegevens uitwisselen met elektrische auto’s over hoe lang en hoeveel groene stroom er is opgeladen. Voordeel is dat bezitters van een elektrische auto met zowel een oplaadpas als een applicatie op hun smartphone het opladen kunnen starten en stoppen. Via deze applicatie kan ook ‘oplaadinformatie’ worden bekeken.

Bezitters van een elektrische auto kunnen bij Essent een abonnement afsluiten, waarmee ze toegang krijgen tot alle laadpunten in Nederland. De laadpalen in Amsterdam zullen worden geplaatst door installatiebedrijf Strukton Worksphere.

Essent levert totaaloplossingen en installeert en exploiteert laadinfrastructuur voor elektrische auto’s voor gemeentes, (taxi)bedrijven, leasemaatschappijen en particuliere klanten, zodat zij altijd eenvoudig en veilig hun voertuigen kunnen laden. Essent zal met partners zoals gemeenten en autofabrikanten nieuwe toepassingen blijven ontwikkelen, en daarmee elektrisch rijden blijvend stimuleren. Binnenkort wordt een website geopend met alle oplaadpunten in Nederland.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Essent