NS investeert 42 mln in vernieuwing 30 Sprinters

Alle Sprinters binnenkort als nieuw

Utrecht – NS laat 60 rijtuigen van het type Sprinter grondig renoveren. In de afgelopen jaren kregen al 180 rijtuigen een ‘extreme make-over’. Deze is zó succesvol, dat NS 42 miljoen investeert om ook de overige Sprinters op dezelfde wijze aan te passen aan de wensen van de reiziger van nu.

De treinen krijgen een volledig nieuw interieur met gestoffeerde stoelen, ruimere balkons en glazen tussenwanden. Een reisinformatiesysteem houdt de reizigers in beeld en geluid op de hoogte van de te volgen route en het verloop van de reis. Het uiterlijk verandert van geel in het wit-blauw-geel dat voortaan alle Sprinters kenmerkt.

NS gebruikt voor deze ombouw alleen betrouwbare techniek waardoor de kans op vertraging nog kleiner wordt. Het energieverbruik van deze treinen vermindert na de vernieuwing met 25% (10.000.000 kWh per jaar). Deze renovatie draagt daarmee bij aan de onlangs door NS uitgesproken ambitie om 20% minder CO² emissie te veroorzaken.

De zestig rijtuigen vormen samen dertig tweedelige treinstellen. In verband met de verheugende forse groei van het aantal treinreizigers worden zij onder andere ingezet om op verschillende trajecten Sprinter-treinen te verlengen. Door de modernisering bieden zij binnenkort hetzelfde comfort als de Sprinters waarmee zij gekoppeld rijden. Op verzoek van de reizigers krijgen de stoelen een ‘zachtere zit’.

De eerste te renoveren rijtuigen zijn al overgebracht naar Randers (DK), waar Bombardier Transportation de werkzaamheden uitvoert. Tussen maart 2008 en juli 2009 komen de vernieuwde treinen ter beschikking van de reizigers.

Aan het einde van 2008 komen de eerste Sprinters van een volgende generatie naar Nederland. Deze onderscheiden zich vooral door hun gelijkvloerse instap en airconditioning. NS heeft van dit nieuwe type 35 treinstellen met een totale capaciteit voor het vervoeren van 13.000 reizigers besteld. NS investeert hierin 248 miljoen euro.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
NS koopt 200 extra Intercitydubbeldekkers (27-12-2006)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlandse Spoorwegen