Nederlandse samenwerking Panamese waterwerken

Den Haag – Een Panamese delegatie heeft van 12 tot en met 16 juni 2006 een officieel bezoek aan Nederland gebracht. Daarbij werd een ‘letter of intent’ ondertekend dat mogelijkheden biedt voor meer samenwerking op het gebied van grote projecten in de watersector. Ook werd bekend dat de exportkredietverzekering voor Panama goedkoper wordt.

De Panamese delegatie, onder leiding van vice-president Arosemena, was op uitnodiging van staatssecretaris Van Gennip in Nederland. Het doel was de delegatie kennis te laten maken met de Nederlandse expertise op het gebied van water, infrastructuur en maritieme activiteiten. Panama heeft plannen om het Panamakanaal fors uit te breiden.

Letter of intentof intent
Vice-president Arosemena en staatssecretaris Van Gennip ondertekenden in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een ‘letter of intent’ over kennisuitwisseling en bilaterale activiteiten op het vlak van grote infrastructurele en maritieme projecten, havenontwikkeling en watermanagement. ‘De ondertekening van deze overeenkomst bevestigt de huidige sterke relatie met Panama en biedt mogelijkheden voor toekomstige samenwerking,’ reageerde Van Gennip na de ondertekening. Van Gennip ondertekende mede namens minister Peijs van Verkeer en Waterstaat.

Bedrijfspresentaties
Vice-president Arosemena bezocht onder meer de havens van Rotterdam en Amsterdam, maritieme opleidingen en de Delta-werken. Daarnaast waren er ontmoetingen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid. Vice-minister van Internationale Handel Vergara toonde daarnaast belangstelling voor andere sectoren. Zo bezocht zij enkele bedrijven in onder meer de toeristische, de land- en tuinbouw en de financiële sector.

Lagere premie exportkredietverzekering
Tijdens het bezoek werd ook bekendgemaakt dat de exportkredietverzekering van de overheid voor transacties met de Panamese Kanaal Autoriteit (ACP) goedkoper wordt. De exportkredietverzekering is een verzekering tegen betalingsrisico dat een exporterend bedrijf loopt met debiteuren in opkomende markten. Het is een van de middelen die de overheid heeft om het bedrijfsleven te steunen. Nederlandse exporteurs en banken worden met de aanpassing nog aantrekkelijker om producten en diensten te leveren voor de toekomstige werkzaamheden aan het Panamakanaal.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Economische Zaken