hoogspanningsstation tilburg tennet (1)
Grond, beton en staal

TenneT geeft kijkje achter de schermen bij bouw hoogspanningsstation Tilburg

Een tekening van het toekomstige hoogspanningsstation, gelegen bij De Spinder in Tilburg. TenneT

Ten noorden van Tilburg wordt in de komende maanden 185.000 kuub grond ontgraven en 100.000 kuub zand geleverd om de bouw van een nieuw hoogspanningsstation voor te bereiden. TenneT, de opdrachtgever van het project, wil het bijna zeven hectare grote station in 2026 in gebruik nemen. De netbeheerder vertelt in een persbericht over de werkzaamheden, die volgens een woordvoerder achter dijken plaatsvinden en daarom niet altijd zichtbaar zijn van buiten de bouwplaats.

Al enige tijd rijden er vrachtwagens en tractoren af en aan bij de waterberging van de rioolwaterzuivering van het waterschap De Dommel. Als het goed is staat hier over een paar jaar een nieuw 380 kV hoogspanningsstation. “Maar voor dat zover is, moet er nog veel gebeuren”, zegt een woordvoerder van TenneT op woensdag tegenover Infrasite.

Het doel van het bijna zeven hectare grote station is meer capaciteit op het stroomnet, waarover later meer. De netbeheerder heeft drie partijen ingeschakeld om de bouw waar te maken: Strukton, Antea Group en een samenwerking van Croonwolter&dros en Mobilis. Die laatste twee bedrijven beginnen tegen het einde van het jaar met de daadwerkelijke aanleg van het station, aldus de opdrachtgever in een persbericht.

Strukton werkt in de komende weken al aan het verplaatsen van de waterberging op de locatie waar het station moet worden gebouwd. De aannemer verzet grond en zand om de berging in delen naar beide kanten van de N261 te verleggen. “Het is voor ons geen dagelijkse kost”, zegt een woordvoerder van TenneT, die uitlegt dat Antea Group mede daarom helpt bij het ontwerp, de vergunningsaanvragen en aanbestedingen van verschillende werkzaamheden.

Voor de verplaatsing van de waterberging worden ook stuwen en duikers aangepast en nieuw gebouwd. Artikel gaat verder na de foto. © TenneT

Beton en staal

Nadat de locatie bouwrijp is, gaat de bouw van start. Als het goed is wordt de eerste steen dit jaar nog gelegd, zegt de netbeheerder. “Het station zal onder meer uit dertien velden bestaan en drie transformatoren bevatten, die stroom van 380 kV naar 150 kV omzetten. Om dit mogelijk te maken, leggen Croonwolter&dros en Mobilis betonfunderingen, staalconstructies, installaties en portalen aan. Verder komen er veldhuisjes en een centraal dienstengebouw met alle techniek voor de aansturing van het station en drie transformatoren. De gebouwen worden omsloten om het geluid van het station tegen te houden.”

Voor de afvoer van het regenwater op het station bouwen de aannemers een wadi, zegt de opdrachtgever in het persbericht. “En in het station zelf worden grastegels aangelegd. Die laten het water wegzakken en bieden tegelijkertijd een stabiele ondergrond waarop onderhoudspersoneel kan lopen om componenten te inspecteren.”

Op de bouwlocatie is al materieel te zien. Artikel gaat verder na de foto. © TenneT

Meer capaciteit op stroomnet

Het doel van het nieuwe station is volgens de woordvoerder vergelijkbaar met een nieuwe rijstrook op een rijksweg, maar dan voor het stroomnet. “Het station wordt het eindpunt van ‘Zuid-West 380 kV’, een verbinding die stroom transporteert tussen Borssele en het landelijke hoogspanningsnetwerk. Stroom van productielocaties in Zeeland en op zee zal bij het nieuwe station aankomen en van hieruit naar het hoogspanningsnetwerk gaan.”

Ook zal het station volgens de woordvoerder ruimte vrijmaken op het 150 kV net. “Het station wordt via een transformator en ondergrondse kabel gekoppeld aan het hoogspanningsstation aan de Kavelstraat in Tilburg-Noord. Zo ontstaat er op het onderliggende 150 kV net ruimte, waardoor dringende problemen in de energievoorziening kunnen worden voorkomen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

TenneT geeft kijkje achter de schermen bij bouw hoogspanningsstation Tilburg | Infrasite
hoogspanningsstation tilburg tennet (1)
Grond, beton en staal

TenneT geeft kijkje achter de schermen bij bouw hoogspanningsstation Tilburg

Een tekening van het toekomstige hoogspanningsstation, gelegen bij De Spinder in Tilburg. TenneT

Ten noorden van Tilburg wordt in de komende maanden 185.000 kuub grond ontgraven en 100.000 kuub zand geleverd om de bouw van een nieuw hoogspanningsstation voor te bereiden. TenneT, de opdrachtgever van het project, wil het bijna zeven hectare grote station in 2026 in gebruik nemen. De netbeheerder vertelt in een persbericht over de werkzaamheden, die volgens een woordvoerder achter dijken plaatsvinden en daarom niet altijd zichtbaar zijn van buiten de bouwplaats.

Al enige tijd rijden er vrachtwagens en tractoren af en aan bij de waterberging van de rioolwaterzuivering van het waterschap De Dommel. Als het goed is staat hier over een paar jaar een nieuw 380 kV hoogspanningsstation. “Maar voor dat zover is, moet er nog veel gebeuren”, zegt een woordvoerder van TenneT op woensdag tegenover Infrasite.

Het doel van het bijna zeven hectare grote station is meer capaciteit op het stroomnet, waarover later meer. De netbeheerder heeft drie partijen ingeschakeld om de bouw waar te maken: Strukton, Antea Group en een samenwerking van Croonwolter&dros en Mobilis. Die laatste twee bedrijven beginnen tegen het einde van het jaar met de daadwerkelijke aanleg van het station, aldus de opdrachtgever in een persbericht.

Strukton werkt in de komende weken al aan het verplaatsen van de waterberging op de locatie waar het station moet worden gebouwd. De aannemer verzet grond en zand om de berging in delen naar beide kanten van de N261 te verleggen. “Het is voor ons geen dagelijkse kost”, zegt een woordvoerder van TenneT, die uitlegt dat Antea Group mede daarom helpt bij het ontwerp, de vergunningsaanvragen en aanbestedingen van verschillende werkzaamheden.

Voor de verplaatsing van de waterberging worden ook stuwen en duikers aangepast en nieuw gebouwd. Artikel gaat verder na de foto. © TenneT

Beton en staal

Nadat de locatie bouwrijp is, gaat de bouw van start. Als het goed is wordt de eerste steen dit jaar nog gelegd, zegt de netbeheerder. “Het station zal onder meer uit dertien velden bestaan en drie transformatoren bevatten, die stroom van 380 kV naar 150 kV omzetten. Om dit mogelijk te maken, leggen Croonwolter&dros en Mobilis betonfunderingen, staalconstructies, installaties en portalen aan. Verder komen er veldhuisjes en een centraal dienstengebouw met alle techniek voor de aansturing van het station en drie transformatoren. De gebouwen worden omsloten om het geluid van het station tegen te houden.”

Voor de afvoer van het regenwater op het station bouwen de aannemers een wadi, zegt de opdrachtgever in het persbericht. “En in het station zelf worden grastegels aangelegd. Die laten het water wegzakken en bieden tegelijkertijd een stabiele ondergrond waarop onderhoudspersoneel kan lopen om componenten te inspecteren.”

Op de bouwlocatie is al materieel te zien. Artikel gaat verder na de foto. © TenneT

Meer capaciteit op stroomnet

Het doel van het nieuwe station is volgens de woordvoerder vergelijkbaar met een nieuwe rijstrook op een rijksweg, maar dan voor het stroomnet. “Het station wordt het eindpunt van ‘Zuid-West 380 kV’, een verbinding die stroom transporteert tussen Borssele en het landelijke hoogspanningsnetwerk. Stroom van productielocaties in Zeeland en op zee zal bij het nieuwe station aankomen en van hieruit naar het hoogspanningsnetwerk gaan.”

Ook zal het station volgens de woordvoerder ruimte vrijmaken op het 150 kV net. “Het station wordt via een transformator en ondergrondse kabel gekoppeld aan het hoogspanningsstation aan de Kavelstraat in Tilburg-Noord. Zo ontstaat er op het onderliggende 150 kV net ruimte, waardoor dringende problemen in de energievoorziening kunnen worden voorkomen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.