Netbeheerders mogen nu voortrekken bij stroomaansluitingen

stroomnet tennet spie zuid-beveland
Foto ter impressie. Op meerdere plekken in Nederland wordt het stroomnet uitgebreid om meer aansluitingen toe te staan. Een van die plekken is Zuid-Beveland, zoals op de foto te zien (augustus 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Netbeheerders mogen voorrang gaan verlenen op het stroomnet aan “belangrijke maatschappelijke projecten” zoals veiligheidsdiensten, gezondheidszorg en scholen, maakt de Autoriteit Consument & Markt bekend. Volgens de toezichthouder kunnen ze hiermee gaan afwijken van het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

De ACM stelt na onderzoek dat er brede steun is bij betrokken partijen voor het “maatschappelijk prioriteren”. De toezichthouder roept netbeheerders nu op om voorbereidingen te treffen voor deze nieuwe werkwijze.

Nu is het officieel nog verboden voor netbeheerders om een netaansluiting van het ene project meer prioriteit te geven dan die voor een ander project. Maar de ACM, die hier op toeziet, kondigt aan niet te zullen handhaven als netbeheerders een goede reden kunnen geven voor het verlenen van voorrang.

In Nederland is er op veel plekken onvoldoende netcapaciteit om aan alle vraag naar elektriciteitstransport te voldoen. Netbeheerders kunnen partijen hierdoor niet direct toegang geven tot het elektriciteitsnet. Hierdoor ontstaan wachtrijen. Die kunnen vaak pas opgelost worden wanneer het net wordt verzwaard zodat er weer voldoende transportcapaciteit beschikbaar komt.

“De ACM wil de energietransitie versnellen en maatschappelijk prioriteren is één van de acties waarmee de ACM de problematiek van het volle stroomnet aanpakt. Netbeheerders kunnen hiermee voorrang geven aan projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen, zoals veiligheid, gezondheidszorg, duurzaamheid en het oplossen van netcongestie”, stelt de ACM.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.