Dijk, basaltblokken en windmolens. Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Met meer groene stroom alleen slaagt de energietransitie niet

Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Voor een succesvolle energietransitie is meer stroom uit zon en wind halen alleen niet genoeg. De stroommarkt zelf moet flexibeler worden, anders raakt het elektriciteitsnet mogelijk verzadigd en komt het verdienmodel voor hernieuwbare energie in het gedrang. Dat concludeert promovendus Cristian Stet van de Erasmus School of Economics.

Stet ziet flinke schommelingen in het aanbod en de prijzen voor hernieuwbare energie. Voor hem bewijst dit dat sommige elektriciteitsmarkten niet flexibel genoeg zijn. De sleutel tot stabiele marktprijzen is volgens hem flexibiliteit. In zijn proefschrift legt hij uit dat hernieuwbare energiebronnen het steeds lastiger maken om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. En dat maakt het ook een uitdaging om het net in evenwicht te houden. Zelfs als de stroomprijzen gemiddeld hoog zijn, komen er negatieve prijzen voor – vaak als het aanbod in groene stroom groot is.

Flexibiliteit is de sleutel

En dat zorgt volgens Stet voor een nieuw probleem. “Je zou kunnen denken: wat is er mis met lage prijzen, maar wie gaat er investeren in duurzame energie als het risico bestaat dat de business case verloren gaat?” De sleutel zit volgens Stet dus in flexibiliteit. Dat zorgt onder meer voor een stabiel net en een systeem waar fossiele energie geen gaatjes meer hoeft te vullen die zon, wind en andere groene bronnen laten vallen. En die flexibiliteit moet alleen maar groter worden naarmate het aandeel hernieuwbare energie toeneemt, omdat de afhankelijkheid van het weer dan ook groter wordt. Zonder meer flexibiliteit kan er een punt worden bereikt waarop de transitie wordt afgeremd.

Twee oplossingen

Oplossingen voor deze uitdaging heeft Stet uiteraard ook. De eerste heeft te maken met het opslaan van elektriciteit in geval van pieken in de productie, bijvoorbeeld via batterijen of door elektriciteit om te zetten in waterstof. En de tweede oplossing is zorgen dat de vraag naar elektriciteit het aanbod meer gaat volgen. Het goede nieuws is dat er ook een verdienmodel is voor aanbieders van de flexibiliteit, omdat daar volgens Stet veel behoefte aan is. Maar hij stelt ook dat de elektriciteitsmarkten complex zijn en dat er voor die flexibiliteit een business case moet worden ontwikkeld, iets waar hij met zijn promotieonderzoek aan hoopt bij te dragen.

Lees ook deze artikelen over de energietransitie en het elektriciteitsnet:

Auteur: Vincent Krabbendam

Met meer groene stroom alleen slaagt de energietransitie niet | Infrasite
Dijk, basaltblokken en windmolens. Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Met meer groene stroom alleen slaagt de energietransitie niet

Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Voor een succesvolle energietransitie is meer stroom uit zon en wind halen alleen niet genoeg. De stroommarkt zelf moet flexibeler worden, anders raakt het elektriciteitsnet mogelijk verzadigd en komt het verdienmodel voor hernieuwbare energie in het gedrang. Dat concludeert promovendus Cristian Stet van de Erasmus School of Economics.

Stet ziet flinke schommelingen in het aanbod en de prijzen voor hernieuwbare energie. Voor hem bewijst dit dat sommige elektriciteitsmarkten niet flexibel genoeg zijn. De sleutel tot stabiele marktprijzen is volgens hem flexibiliteit. In zijn proefschrift legt hij uit dat hernieuwbare energiebronnen het steeds lastiger maken om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. En dat maakt het ook een uitdaging om het net in evenwicht te houden. Zelfs als de stroomprijzen gemiddeld hoog zijn, komen er negatieve prijzen voor – vaak als het aanbod in groene stroom groot is.

Flexibiliteit is de sleutel

En dat zorgt volgens Stet voor een nieuw probleem. “Je zou kunnen denken: wat is er mis met lage prijzen, maar wie gaat er investeren in duurzame energie als het risico bestaat dat de business case verloren gaat?” De sleutel zit volgens Stet dus in flexibiliteit. Dat zorgt onder meer voor een stabiel net en een systeem waar fossiele energie geen gaatjes meer hoeft te vullen die zon, wind en andere groene bronnen laten vallen. En die flexibiliteit moet alleen maar groter worden naarmate het aandeel hernieuwbare energie toeneemt, omdat de afhankelijkheid van het weer dan ook groter wordt. Zonder meer flexibiliteit kan er een punt worden bereikt waarop de transitie wordt afgeremd.

Twee oplossingen

Oplossingen voor deze uitdaging heeft Stet uiteraard ook. De eerste heeft te maken met het opslaan van elektriciteit in geval van pieken in de productie, bijvoorbeeld via batterijen of door elektriciteit om te zetten in waterstof. En de tweede oplossing is zorgen dat de vraag naar elektriciteit het aanbod meer gaat volgen. Het goede nieuws is dat er ook een verdienmodel is voor aanbieders van de flexibiliteit, omdat daar volgens Stet veel behoefte aan is. Maar hij stelt ook dat de elektriciteitsmarkten complex zijn en dat er voor die flexibiliteit een business case moet worden ontwikkeld, iets waar hij met zijn promotieonderzoek aan hoopt bij te dragen.

Lees ook deze artikelen over de energietransitie en het elektriciteitsnet:

Auteur: Vincent Krabbendam