Hoogspanningsmast

Amsterdam leent Alliander 55 miljoen voor uitbreiden elektriciteitsnet

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

De gemeente Amsterdam wil Alliander 55 miljoen euro lenen. Daarmee kan de netbeheerder investeren in de uitbreiding van het elektriciteitsnet, dat hard tegen zijn grenzen aanloopt.

Van de elektriciteitsnetten in Nederland wordt in toenemende mate veel gevraagd. Het stroomverbruik neemt almaar toe en energie uit zon en wind moet worden getransporteerd over netten die daar niet voor zijn ontworpen. Congestie dreigt op steeds meer plekken. Steeds vaker doen netbeheerders daar mededelingen over en recent was dat ook met betrekking tot vier locaties in Amsterdam het geval, waardoor het niet mogelijk is om nieuwe bedrijven op het net aan te sluiten.

Ook helpende hand van Rijk gewenst

Dat Amsterdam nu 55 miljoen euro aan Alliander wil lenen, gebeurt omdat de gemeente een van de aandeelhouders in het bedrijf is. Het stadsbestuur wil in die rol een helpende hand bieden, maar roept ook het Rijk op bij te dragen aan het oplossen van de knelpunten op het elektriciteitsnetwerk. In totaal heeft Alliander zijn aandeelhouders om 600 miljoen euro aan leningen gevraagd.

Er zijn veel investeringen en inspanningen nodig om de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen beantwoorden. Volgens de gemeente Amsterdam wordt in de komende tien jaar hiervoor evenveel werk verzet als in de afgelopen veertig jaar. De lening die het stadsbestuur aan Alliander wil verstrekken, moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bron: ANP

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam