ZELZATE

Fabriek voor groene waterstof op voormalige baggerstortplaats bij Zelzate

De locatie langs het kanaal Gent-Terneuzen foto Terranova

Een joint venture bestaande uit de Deme, Jan de Nul en Aertssen gaat samen met Luminus en Nippon Gases een installatie opzetten voor de productie van groene waterstof. De bedrijven hebben daarvoor een nieuw bedrijf opgezet: Terranova Hydrogen.

De installatie wordt gebouwd bij Zelzate, langs het kanaal Gent-Terneuzen op de grens tussen Nederland en België. Het gaat om de locatie Zonneberg, een locatie waar voorheen vervuilde baggerspecie en gips werd gestort. De fabriek gaat bestaan uit een elektrolyse eenheid van 2,5 MW, een opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. De Vlaamse regering steunt het project met een financiële bijdrage van 4,33 miljoen euro.

De Vlaamse baggeraars Deme en Jan de Nul en bouwgroep Aertsen werken al tien jaar samen aan de omvorming van het gebied – dat ook wel de ‘schandvlek van de regio’ werd genoemd tot een hub voor groene energie. De stroom die nodig is voor de elektrolyse wordt ter plaatse opgewekt. Terranova legde de afgelopen jaren al een groot zonnepark aan op de kunstmatige berg van gestort gips. De eerste groene waterstof moet in 2025 geproduceerd worden. Voorzien is een verdere uitbreiding van de installatie naar 5 MW.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

Fabriek voor groene waterstof op voormalige baggerstortplaats bij Zelzate | Infrasite
ZELZATE

Fabriek voor groene waterstof op voormalige baggerstortplaats bij Zelzate

De locatie langs het kanaal Gent-Terneuzen foto Terranova

Een joint venture bestaande uit de Deme, Jan de Nul en Aertssen gaat samen met Luminus en Nippon Gases een installatie opzetten voor de productie van groene waterstof. De bedrijven hebben daarvoor een nieuw bedrijf opgezet: Terranova Hydrogen.

De installatie wordt gebouwd bij Zelzate, langs het kanaal Gent-Terneuzen op de grens tussen Nederland en België. Het gaat om de locatie Zonneberg, een locatie waar voorheen vervuilde baggerspecie en gips werd gestort. De fabriek gaat bestaan uit een elektrolyse eenheid van 2,5 MW, een opslagcapaciteit en een compressie- en vulstation. De Vlaamse regering steunt het project met een financiële bijdrage van 4,33 miljoen euro.

De Vlaamse baggeraars Deme en Jan de Nul en bouwgroep Aertsen werken al tien jaar samen aan de omvorming van het gebied – dat ook wel de ‘schandvlek van de regio’ werd genoemd tot een hub voor groene energie. De stroom die nodig is voor de elektrolyse wordt ter plaatse opgewekt. Terranova legde de afgelopen jaren al een groot zonnepark aan op de kunstmatige berg van gestort gips. De eerste groene waterstof moet in 2025 geproduceerd worden. Voorzien is een verdere uitbreiding van de installatie naar 5 MW.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld