Royal HaskoningDHV shutterstock
Winst daalt, kosten stijgen

Royal HaskoningDHV onder druk

Internationaal hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort (2017). hollandfoto.net / Shutterstock

Inflatie eist haar tol van Royal HaskoningDHV. Het ingenieurs- en adviesbureau scoorde in 2022 meer opdrachten en omzet dan een jaar eerder, maar de winst daalde met anderhalf miljoen euro. Dat is het gevolg van stijgende prijzen en investeringen in softwareactiviteiten, zegt CFO Jasper de Wit in het jaarrapport dat vandaag werd gepubliceerd. Royal HaskoningDHV blijft “kritisch” kijken naar manieren om kosten te verlagen.

Het nettoresultaat daalde van 15,2 miljoen euro in 2021 naar 13,7 miljoen euro in 2022. Dat komt onder andere door een eenmalige uitkering om werknemers te compenseren voor sterk gestegen prijzen, zegt het bedrijf. Ook trok Royal HaskoningDHV de portemonnee voor de overname van Districon, een adviesbureau voor logistiek en distributie.

Verder investeerde de organisatie in softwareactiviteiten en de verbouwing van een nieuw kantoor op de campus van de TU Delft. Ligt het aan CEO Erik Oostwegel, dan gaan de kosten in 2023 omlaag. Daarvoor “blijven we kritisch kijken naar hoe automatisering en digitalisering ons werk sneller en beter kan maken”, aldus de topman.

Klimaatverandering

Ondanks de winstdaling was het geen slecht jaar, zegt het bedrijf. De totale opbrengsten stegen tot 699 miljoen euro. Royal HaskoningDHV profiteerde van de vraag naar advies over klimaatverandering en sterk gestegen energieprijzen. Daarbij wijst Oostwegel op “talloze projecten” die verband hielden met maatregelen tegen klimaatverandering, waaronder waterbeheer en de overgang van fossiele naar schonere brandstoffen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Royal HaskoningDHV onder druk | Infrasite
Royal HaskoningDHV shutterstock
Winst daalt, kosten stijgen

Royal HaskoningDHV onder druk

Internationaal hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort (2017). hollandfoto.net / Shutterstock

Inflatie eist haar tol van Royal HaskoningDHV. Het ingenieurs- en adviesbureau scoorde in 2022 meer opdrachten en omzet dan een jaar eerder, maar de winst daalde met anderhalf miljoen euro. Dat is het gevolg van stijgende prijzen en investeringen in softwareactiviteiten, zegt CFO Jasper de Wit in het jaarrapport dat vandaag werd gepubliceerd. Royal HaskoningDHV blijft “kritisch” kijken naar manieren om kosten te verlagen.

Het nettoresultaat daalde van 15,2 miljoen euro in 2021 naar 13,7 miljoen euro in 2022. Dat komt onder andere door een eenmalige uitkering om werknemers te compenseren voor sterk gestegen prijzen, zegt het bedrijf. Ook trok Royal HaskoningDHV de portemonnee voor de overname van Districon, een adviesbureau voor logistiek en distributie.

Verder investeerde de organisatie in softwareactiviteiten en de verbouwing van een nieuw kantoor op de campus van de TU Delft. Ligt het aan CEO Erik Oostwegel, dan gaan de kosten in 2023 omlaag. Daarvoor “blijven we kritisch kijken naar hoe automatisering en digitalisering ons werk sneller en beter kan maken”, aldus de topman.

Klimaatverandering

Ondanks de winstdaling was het geen slecht jaar, zegt het bedrijf. De totale opbrengsten stegen tot 699 miljoen euro. Royal HaskoningDHV profiteerde van de vraag naar advies over klimaatverandering en sterk gestegen energieprijzen. Daarbij wijst Oostwegel op “talloze projecten” die verband hielden met maatregelen tegen klimaatverandering, waaronder waterbeheer en de overgang van fossiele naar schonere brandstoffen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.