infrastructuur infrasite algemeen
Circulariteit

Prijzenpot van 45.000 euro voor wedstrijd hergebruik bouwmaterialen

Mikita Yo via Unsplash

Ondernemers met een frisse blik op het hergebruik van bouwmaterialen maken kans op een prijs van 45.000 euro. Het bedrag wordt uitbetaald aan de winnaars van een wedstrijd van Bork Groep en NICE. Deelnemers nemen het tegen elkaar op door ideeën over hergebruik om te zetten naar de praktijk.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website van Tussenstation, een initiatief van Bork Groep en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). De prijzenpot wordt gevuld door de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe. Na afloop van de wedstrijd selecteert een jury drie winnaars. Zij gaan elk met 15.000 euro naar huis.

De wedstrijd vindt plaats op de werkplaats van Tussenstation in Hoogeveen. Deelnemers werken hun concept ter plekke uit tot een functioneel proces of product. “Bijvoorbeeld door sloopmateriaal te vermaken tot nieuwe producten of steenachtige materialen te scheiden voor hergebruik”, zegt de provincie Drenthe in een nieuwsbericht.

Herbruikbare bouwmaterialen

Aandacht voor herbruikbare bouwmaterialen neemt toe. Duurzaamheid is steeds vaker een voorwaarde voor aanbestedingen. BAM Infra en Dura Vermeer riepen bedrijven onlangs op om aan de slag te gaan met DuSpot, een marktplaats voor herbruikbare bouwmaterialen. Ook Antea Group en Insert ontwikkelen marktplaatsen om aanbieders en afnemers in contact te brengen.

Marktplaatsen zijn slechts één van de manieren om hergebruik te vergroten. Deelnemers van de wedstrijd van Tussenstation mogen alle kanten op. Iedereen met een fris idee is welkom. “Grondstofbesparing kan ook leiden tot nieuwe bedrijvigheid”, zegt Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe. “Dit is een mooie ontwikkeling voor de circulaire economie.”

Landelijk en provinciaal

De Rijksoverheid wil het gebruik van primaire grondstoffen tegen 2030 met 50 procent terugdringen ten opzichte van 2016. Het doel voor 2050 is volledige circulariteit. In aanloop naar de deadlines worden aanbestedingen groener. Dat laatste geldt zowel voor opdrachten van Rijkswaterstaat als opdrachten van gemeentes en provincies.

Eerder deze week schreven we over de start van de aanbestedingsprocedure van het Lammenschansplein en de N206 Europaweg bij Leiden. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden noemen duurzaamheid als een van de criteria voor de gunning. Ook bij Rijkswaterstaat kijkt het onderwerp regelmatig om de hoek. In januari onthulde de organisatie de aanbesteding van het eerste grote project met CO2-zuinig en circulair asfalt.

Stikstofproblematiek is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Prijzenpot van 45.000 euro voor wedstrijd hergebruik bouwmaterialen | Infrasite
infrastructuur infrasite algemeen
Circulariteit

Prijzenpot van 45.000 euro voor wedstrijd hergebruik bouwmaterialen

Mikita Yo via Unsplash

Ondernemers met een frisse blik op het hergebruik van bouwmaterialen maken kans op een prijs van 45.000 euro. Het bedrag wordt uitbetaald aan de winnaars van een wedstrijd van Bork Groep en NICE. Deelnemers nemen het tegen elkaar op door ideeën over hergebruik om te zetten naar de praktijk.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website van Tussenstation, een initiatief van Bork Groep en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). De prijzenpot wordt gevuld door de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe. Na afloop van de wedstrijd selecteert een jury drie winnaars. Zij gaan elk met 15.000 euro naar huis.

De wedstrijd vindt plaats op de werkplaats van Tussenstation in Hoogeveen. Deelnemers werken hun concept ter plekke uit tot een functioneel proces of product. “Bijvoorbeeld door sloopmateriaal te vermaken tot nieuwe producten of steenachtige materialen te scheiden voor hergebruik”, zegt de provincie Drenthe in een nieuwsbericht.

Herbruikbare bouwmaterialen

Aandacht voor herbruikbare bouwmaterialen neemt toe. Duurzaamheid is steeds vaker een voorwaarde voor aanbestedingen. BAM Infra en Dura Vermeer riepen bedrijven onlangs op om aan de slag te gaan met DuSpot, een marktplaats voor herbruikbare bouwmaterialen. Ook Antea Group en Insert ontwikkelen marktplaatsen om aanbieders en afnemers in contact te brengen.

Marktplaatsen zijn slechts één van de manieren om hergebruik te vergroten. Deelnemers van de wedstrijd van Tussenstation mogen alle kanten op. Iedereen met een fris idee is welkom. “Grondstofbesparing kan ook leiden tot nieuwe bedrijvigheid”, zegt Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe. “Dit is een mooie ontwikkeling voor de circulaire economie.”

Landelijk en provinciaal

De Rijksoverheid wil het gebruik van primaire grondstoffen tegen 2030 met 50 procent terugdringen ten opzichte van 2016. Het doel voor 2050 is volledige circulariteit. In aanloop naar de deadlines worden aanbestedingen groener. Dat laatste geldt zowel voor opdrachten van Rijkswaterstaat als opdrachten van gemeentes en provincies.

Eerder deze week schreven we over de start van de aanbestedingsprocedure van het Lammenschansplein en de N206 Europaweg bij Leiden. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden noemen duurzaamheid als een van de criteria voor de gunning. Ook bij Rijkswaterstaat kijkt het onderwerp regelmatig om de hoek. In januari onthulde de organisatie de aanbesteding van het eerste grote project met CO2-zuinig en circulair asfalt.

Stikstofproblematiek is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.