DuboCalc: duurzaamheid krijgt voet aan de grond

RWS heeft een intentieverklaring ondertekend met CROW voor een samenwerking voor het rekenprogramma DuboCalc. Hiermee wordt de eerste stap gezet naar de ontwikkeling van een duurzaamheidskeurmerk voor infrastructuur.

Dutch Green Building Council (DGBC) is een onafhankelijke non-profit organisatie die streeft naar blijvende verduurzaming van de bebouwde omgeving in Nederland. CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. RWS heeft het beheer, het onderhoud en de gebruikersondersteuning van het rekenprogramma DuboCalc ondergebracht bij deze combinatie.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring komt DuboCalc – de analysemethode waarmee in de aanbesteding naar alle milieueffecten van het materiaal –en energiegebruik van een bouwwerk kan worden gekeken – beschikbaar voor de gehele Grond-, Weg- en Waterbouwsector.

“We vieren een heugelijk feit, want hoe meer mensen van dit instrument gebruik maken, hoe effectiever”, zei DG Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat erover tijdens de ondertekening van de intentieverklaring.

Vooroplevering RWS Duurzaam

Tijdens de ‘vooroplevering’ van RWS Duurzaam werd duidelijk dat duurzaamheid steeds meer voet aan de grond krijgt binnen Rijkswaterstaat. De DG: “Voet aan de grond betekent dat je er net bent. Nu moeten we doorstappen en het internaliseren”. Samenwerken met de markt, verdere verankering en over grenzen heen kijken waren daarbij sleutelwoorden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat