BIMCaseweek 2008 succesvol gestart!

De BIMCaseweek 2008 is maandagochtend succesvol van start gegaan. Jan Kees Pikkaart, projectleider en mede organisator van de BimCaseweek 2008, verwelkomde meer dan 100 deelnemers uit de ICT en bouwwereld. In het restaurant van Westraven, het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat, werden een aantal presentaties gegeven waarna de teams werden samengesteld. Er zijn zes teams gevormd die elk uit een aantal vakspecialisten bestaan. Zo kent team “kantoren” vijfentwintig deelnemers uit de diverse bouwdisciplines, ICT, calculatie, vormgeving/modellering, planologie, architectuur, installatietechniek.

De BIMCaseweek 2008 pakt het groots aan, dit jaar veel aandacht voor BIM. "Dit jaar zal de focus vooral liggen op het BIM gehalte en zullen alle deelnemers in dienst werken van het BIM resultaat. Natuurlijk is de opdracht daarbij belangrijk als middel, maar een architectonisch beeld is dit jaar dus minder belangrijk", aldus opdracht manager Wim Scheele.

infrasite_insert_image_1
Samenwerking

“We gaan samenwerken, samenwerken aan één opdracht. Jullie zijn één team dat aan een opdracht gaat werken. Het is de uitdaging om met z’n allen, met alle gezamenlijke kennis die aanwezig is, stappen te zetten in het BIMproces”, aldus Jan Kees Pikkaart.

Stretching BIM to the limit

De boodschap van, Cees Brandsen, directeur Bouwdienst RWS, was tweeledig.

Enerzijds is het de bedoeling de grote massa van de bouwbranche kennis te laten maken met de nieuwe mogelijkheden die BIM kan bieden. Het fenomeen BIM moet bekender worden in de bouwwereld. Anderzijds worden tijdens de BIMCaseweek de grenzen verkend op het gebied van ICT en de bouwwereld. “Er gaat nog steeds veel te veel mis in het bouwproces, dit wordt o.a. veroorzaakt door de complexe eisen die gesteld worden. Zo moet er rekening gehouden worden met energie, duurzaamheid, lokale autoriteiten en bewoners. BIM gaat zorgen voor meer inzicht in het bouwproces, waardoor de faalkosten minder worden”.

Dagpresentatie

De presentatie aan het einde van de dag maakte zonder omhaal duidelijk dat de start van de week buitengewoon goed is geweest. Het proces van BIM is, met de ervaringen van de vorige BIMCaseweek in het achterhoofd, na één dag al verder gevorderd dan de vorige editie.

Deze eerste dag kende toch ook een aantal onvolkomenheden op een verder rimpelloze vijver. Zo bleek dat het team “wegen en water” te klein was en dat een aantal mensen hierdoor een dubbele rol moesten vervullen. Ook softwarematig verliep nog niet alles vlekkeloos.

De week is nog jong en deze eerste dag is veelbelovend voor het vervolg van de BIMCaseweek2008.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BiIMCaseweek