Steenmarter. Foto: IStock / CreativeNatureNL

Eekhoorns en marters komen eindelijk over de brug

Steenmarter. Foto: IStock / CreativeNatureNL (onbeperkt gebruik)

Vorig jaar maakten zo’n vierhonderd eekhoorns en boommarters gebruik van de faunabrug die tien jaar geleden voor hen werd aangelegd. Een kleine overwinning voor de bedenkers, want de dieren wisten de brug jarenlang nauwelijks te vinden.

Het object werd vanaf 2012 gebouwd over de N44, tussen het Haagse Bos en landgoed Oosterbeek / Clingendael. Er werd 150.000 euro geïnvesteerd om eekhoorns en boommarters een veilige route over de weg te bieden. Het probleem was alleen dat de dieren zelf die memo niet gekregen leken te hebben. Zo legden camera’s in twee jaar tijd slechts vijf eekhoorns vast die de oversteek waagden. Het leidde ook tot kritische vragen in de Haagse gemeenteraad over het zinvolle van de investering, maar beloofd werd dat met het nodige geduld de faunabrug zijn nut zou bewijzen.

Vast onderdeel van leven dieren

En dat is inmiddels het geval, meldt Omroep West. Dezelfde camera’s die eerder niet zo veel deden, zagen vorig jaar meer dan 260 eekhoorns gebruikmaken van de brug. Ook ruim 170 boommarters, een van de meest zeldzame dieren in de stad, werden op beeld gevangen terwijl ze de weg overstaken. Dat wijst volgens stadecoloog Esther Volgelaar uit dat de faunabrug een vast onderdeel is geworden van het leven van de dieren. Door ze de kans te geven om veilig over te steken, wordt inteelt voorkomen en blijven de populaties gezond.

Een soortgelijk succes was een tijdje terug ook al te melden bij een voormalig viaduct over de A12. Dat bleef na werkzaamheden aan de weg in gebruik als faunapassage, met volgens de betrokkenen spectaculaire resultaten. Reptielen hebben het er zeer naar hun zin en er worden zelfs bedreigde en beschermde gladde slangen geboren.

Lees ook: Rijkswaterstaat start grote wegenbouwprojecten weer op

Auteur: Vincent Krabbendam

Eekhoorns en marters komen eindelijk over de brug | Infrasite
Steenmarter. Foto: IStock / CreativeNatureNL

Eekhoorns en marters komen eindelijk over de brug

Steenmarter. Foto: IStock / CreativeNatureNL (onbeperkt gebruik)

Vorig jaar maakten zo’n vierhonderd eekhoorns en boommarters gebruik van de faunabrug die tien jaar geleden voor hen werd aangelegd. Een kleine overwinning voor de bedenkers, want de dieren wisten de brug jarenlang nauwelijks te vinden.

Het object werd vanaf 2012 gebouwd over de N44, tussen het Haagse Bos en landgoed Oosterbeek / Clingendael. Er werd 150.000 euro geïnvesteerd om eekhoorns en boommarters een veilige route over de weg te bieden. Het probleem was alleen dat de dieren zelf die memo niet gekregen leken te hebben. Zo legden camera’s in twee jaar tijd slechts vijf eekhoorns vast die de oversteek waagden. Het leidde ook tot kritische vragen in de Haagse gemeenteraad over het zinvolle van de investering, maar beloofd werd dat met het nodige geduld de faunabrug zijn nut zou bewijzen.

Vast onderdeel van leven dieren

En dat is inmiddels het geval, meldt Omroep West. Dezelfde camera’s die eerder niet zo veel deden, zagen vorig jaar meer dan 260 eekhoorns gebruikmaken van de brug. Ook ruim 170 boommarters, een van de meest zeldzame dieren in de stad, werden op beeld gevangen terwijl ze de weg overstaken. Dat wijst volgens stadecoloog Esther Volgelaar uit dat de faunabrug een vast onderdeel is geworden van het leven van de dieren. Door ze de kans te geven om veilig over te steken, wordt inteelt voorkomen en blijven de populaties gezond.

Een soortgelijk succes was een tijdje terug ook al te melden bij een voormalig viaduct over de A12. Dat bleef na werkzaamheden aan de weg in gebruik als faunapassage, met volgens de betrokkenen spectaculaire resultaten. Reptielen hebben het er zeer naar hun zin en er worden zelfs bedreigde en beschermde gladde slangen geboren.

Lees ook: Rijkswaterstaat start grote wegenbouwprojecten weer op

Auteur: Vincent Krabbendam