Rijstrook N197 dicht vanwege scheurvorming viaduct

Velstertraverse N197. Foto: Rijkswaterstaat
Foto: Rijkswaterstaat

Het verkeer op de Velsertraverse in de N197 moet het voorlopig met een rijstrook minder doen. In het beton van het viaduct van de traverse zijn bij een inspectie scheuren ontdekt. Rijkswaterstaat heeft daarom uit oogpunt van veiligheid de rijstrook gesloten.

De Velsertraverse is onderdeel van de N197 en dient als aansluiting op de A22 tussen Velsen en Beverwijk. “In juni vorig jaar is voor de eerste keer scheurvorming in het beton van de traverse geconstateerd. Uit voorzorg is toen een vluchtstrook boven de scheurvorming afgesloten”, legt Rijkswaterstaat uit. Maar: “Uit inspecties van eind december 2021 blijkt nu ook scheurvorming op een andere plek in de traverse, waardoor ook hier maatregelen nodig zijn.”

Traverse kan veilig gebruikt worden

De komende weken doet Rijkswaterstaat nader onderzoek naar de staat van de traverse en tot die tijd blijft de rijstrook dicht. “Op basis hiervan moet meer duidelijkheid komen over wat er nodig is om de traverse op den duur weer volledig open te kunnen stellen. De traverse wordt intensief gemonitord en kan zo veilig gebruikt blijven worden.” Betrokken overheden en de logistieke sector zijn geïnformeerd. Door de ingreep kan er zeker op drukke tijden flinke vertraging voor het verkeer ontstaan. Om weggebruikers een alternatieve route in de richting van Amsterdam te bieden, stelt Rijkswaterstaat tijdelijk de calamiteitenboog van de A22 naar de snelweg A9 open.

Scheurvorming in Rotterdamse brug

Eerder deze week werd door de gemeente Rotterdam ook al het besluit genomen om het gebruik van een civiel kunstwerk in te perken. De Lage Erfbrug in de wijk Delfshaven biedt normaal overgang aan voetgangers, auto’s, fietsen en de trams op lijn 4, maar die moeten minsten een maand een andere route nemen. De brug blijkt te zwaar voor zijn eigen constructie, met scheurvorming tot gevolg. De brug blijft in elk geval tot 14 februari openstaan zodat schepen gewoon kunnen passeren; vanaf de genoemde datum wordt de brug gerepareerd.

Auteur: Vincent Krabbendam

Rijstrook N197 dicht vanwege scheurvorming viaduct | Infrasite

Rijstrook N197 dicht vanwege scheurvorming viaduct

Velstertraverse N197. Foto: Rijkswaterstaat
Foto: Rijkswaterstaat

Het verkeer op de Velsertraverse in de N197 moet het voorlopig met een rijstrook minder doen. In het beton van het viaduct van de traverse zijn bij een inspectie scheuren ontdekt. Rijkswaterstaat heeft daarom uit oogpunt van veiligheid de rijstrook gesloten.

De Velsertraverse is onderdeel van de N197 en dient als aansluiting op de A22 tussen Velsen en Beverwijk. “In juni vorig jaar is voor de eerste keer scheurvorming in het beton van de traverse geconstateerd. Uit voorzorg is toen een vluchtstrook boven de scheurvorming afgesloten”, legt Rijkswaterstaat uit. Maar: “Uit inspecties van eind december 2021 blijkt nu ook scheurvorming op een andere plek in de traverse, waardoor ook hier maatregelen nodig zijn.”

Traverse kan veilig gebruikt worden

De komende weken doet Rijkswaterstaat nader onderzoek naar de staat van de traverse en tot die tijd blijft de rijstrook dicht. “Op basis hiervan moet meer duidelijkheid komen over wat er nodig is om de traverse op den duur weer volledig open te kunnen stellen. De traverse wordt intensief gemonitord en kan zo veilig gebruikt blijven worden.” Betrokken overheden en de logistieke sector zijn geïnformeerd. Door de ingreep kan er zeker op drukke tijden flinke vertraging voor het verkeer ontstaan. Om weggebruikers een alternatieve route in de richting van Amsterdam te bieden, stelt Rijkswaterstaat tijdelijk de calamiteitenboog van de A22 naar de snelweg A9 open.

Scheurvorming in Rotterdamse brug

Eerder deze week werd door de gemeente Rotterdam ook al het besluit genomen om het gebruik van een civiel kunstwerk in te perken. De Lage Erfbrug in de wijk Delfshaven biedt normaal overgang aan voetgangers, auto’s, fietsen en de trams op lijn 4, maar die moeten minsten een maand een andere route nemen. De brug blijkt te zwaar voor zijn eigen constructie, met scheurvorming tot gevolg. De brug blijft in elk geval tot 14 februari openstaan zodat schepen gewoon kunnen passeren; vanaf de genoemde datum wordt de brug gerepareerd.

Auteur: Vincent Krabbendam