Sloebrug (foto: provincie Zeeland)

Zeeland onderzoekt herstelopties voor defecte Sloebrug

Beeld: provincie Zeeland

De provincie Zeeland heeft een ingenieursbureau ingeschakeld om nader onderzoek te doen naar mogelijkheden om de Sloebrug in Vlissingen te repareren. De brug is al sinds 14 september gestremd voor scheepvaart nadat er een technisch mankement was geconstateerd.

Tijdens een reguliere inspectie vorige week werd duidelijk dat de bevestiging van de draaipunten van de brug, de ankerplaat, beweegt bij het draaien van de brug. Hierdoor ontstaat speling waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan. Daarna is uit veiligheidsoogpunt besloten om de brug voorlopig niet meer te openen voor de scheepvaart. Alleen schepen die onder de brug kunnen varen – tot vijf meter – hoog kunnen nog passeren. Het wegverkeer kan wel veilig over de brug rijden.

Ankerplaat

Inmiddels is de ankerplaat van de Sloebrug onderzocht, en blijkt dat reparatie niet eenvoudig is. Ook is niet duidelijk of de betonnen fundering van de ankerplaat sterk genoeg is voor zo’n reparatie. Dat is de reden dat de provincie nu verder onderzoek laat uitvoeren om te kunnen bepalen hoe de brug hersteld kan worden. Dat onderzoek loopt nog.

De provincie controleert om de vijf jaar alle bruggen over het Kanaal door Walcheren, waaronder ook de Sloebrug. Het doel is om tijdig eventuele problemen te signaleren en om te bepalen wat voor onderhoud er nodig is. De Sloebrug werd in 1978 in gebruik genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite