CAO-onderhandeling

Directeuren willen helft minder loonsverhoging, maar FNV blijft bij voorstel

cao bouw en infra algemeen
Foto ter impressie. Shutterstock / GBJSTOCK

Meerdere directeuren in de bouw en infra vinden een loonsverhoging van drie tot vijf procent redelijker dan de acht tot tien procent die de vakbonden voorstellen voor de nieuwe cao, bericht het vakblad Cobouw op vrijdag. Maar een loonsverhoging van drie tot vijf procent is volgens vakbondbestuurder Hans Crombeen van de FNV veel te laag. “Dat schrijven we meteen af”, vertelt hij tegenover Infrasite. 

De onderhandelingen voor de nieuwe cao voor de bouw en infra zijn gestart. Eerder in oktober legden de vakbonden de eerste versies van hun voorstel voor aan de werkgeversorganisaties. Een van de belangrijkste punten is de loonsverhoging. De vakbond FNV wil een verhoging van tien procent én honderd euro bruto extra per maand voor alle medewerkers in de branche. Dat laatste wil de CNV ook, maar dan met een verhoging van acht procent.

Een aantal directeuren in de branche zien het voorstel niet zitten, vertelden ze tegenover het vakblad Cobouw. Een stijging van drie tot vijf procent is volgens hen redelijker, mede vanwege de slechtere marktomstandigheden die eerder dit jaar werden voorspeld. Maar daar neemt vakbondbestuurder Hans Crombeen van de FNV geen genoegen mee, vertelt hij op vrijdag tegenover Infrasite. “We gaan niet voor drie tot vijf procent.”

Op maandag 16 oktober zitten Crombeen en andere bestuurders voor de tweede keer met de werkgeversorganisaties aan tafel om te onderhandelen over de nieuwe cao. De FNV en CNV doen dat namens medewerkers; Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland doen dat namens werkgevers. Het doel van de onderhandelingen is om vóór 1 januari 2024 een cao vast te stellen die voor alle partijen acceptabel is. Op die dag moet de nieuwe cao ingaan.

Twee kanten

Naar verwachting zijn er nog meerdere onderhandelingsrondes nodig om een akkoord te bereiken. Na de eerste gesprekken noemde Bouwend Nederland het voorstel van de vakbonden “onbespreekbaar”. De werkgeversorganisatie reageerde dat werkgevers al onder druk staan door gestegen rentes, bouwkosten en aangepaste regelgeving.

Volgens de FNV en CNV zijn de loonsverhogingen nodig om te compenseren voor de inflatie en verminderde koopkracht van de afgelopen jaren. Tijdens een rondvraag onder leden van de CNV gaf 29 procent van de medewerkers zelfs aan onvoldoende inkomen te hebben om “normaal” rond te kunnen komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Directeuren willen helft minder loonsverhoging, maar FNV blijft bij voorstel | Infrasite
CAO-onderhandeling

Directeuren willen helft minder loonsverhoging, maar FNV blijft bij voorstel

cao bouw en infra algemeen
Foto ter impressie. Shutterstock / GBJSTOCK

Meerdere directeuren in de bouw en infra vinden een loonsverhoging van drie tot vijf procent redelijker dan de acht tot tien procent die de vakbonden voorstellen voor de nieuwe cao, bericht het vakblad Cobouw op vrijdag. Maar een loonsverhoging van drie tot vijf procent is volgens vakbondbestuurder Hans Crombeen van de FNV veel te laag. “Dat schrijven we meteen af”, vertelt hij tegenover Infrasite. 

De onderhandelingen voor de nieuwe cao voor de bouw en infra zijn gestart. Eerder in oktober legden de vakbonden de eerste versies van hun voorstel voor aan de werkgeversorganisaties. Een van de belangrijkste punten is de loonsverhoging. De vakbond FNV wil een verhoging van tien procent én honderd euro bruto extra per maand voor alle medewerkers in de branche. Dat laatste wil de CNV ook, maar dan met een verhoging van acht procent.

Een aantal directeuren in de branche zien het voorstel niet zitten, vertelden ze tegenover het vakblad Cobouw. Een stijging van drie tot vijf procent is volgens hen redelijker, mede vanwege de slechtere marktomstandigheden die eerder dit jaar werden voorspeld. Maar daar neemt vakbondbestuurder Hans Crombeen van de FNV geen genoegen mee, vertelt hij op vrijdag tegenover Infrasite. “We gaan niet voor drie tot vijf procent.”

Op maandag 16 oktober zitten Crombeen en andere bestuurders voor de tweede keer met de werkgeversorganisaties aan tafel om te onderhandelen over de nieuwe cao. De FNV en CNV doen dat namens medewerkers; Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland doen dat namens werkgevers. Het doel van de onderhandelingen is om vóór 1 januari 2024 een cao vast te stellen die voor alle partijen acceptabel is. Op die dag moet de nieuwe cao ingaan.

Twee kanten

Naar verwachting zijn er nog meerdere onderhandelingsrondes nodig om een akkoord te bereiken. Na de eerste gesprekken noemde Bouwend Nederland het voorstel van de vakbonden “onbespreekbaar”. De werkgeversorganisatie reageerde dat werkgevers al onder druk staan door gestegen rentes, bouwkosten en aangepaste regelgeving.

Volgens de FNV en CNV zijn de loonsverhogingen nodig om te compenseren voor de inflatie en verminderde koopkracht van de afgelopen jaren. Tijdens een rondvraag onder leden van de CNV gaf 29 procent van de medewerkers zelfs aan onvoldoende inkomen te hebben om “normaal” rond te kunnen komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.