Toezichthouder akkoord

Heijmans krijgt groen licht voor overname bouwbedrijf Van Wanrooij

heijmans nieuwbouw van wanrooij
Foto ter impressie. Personeel bij het nieuwbouwproject Park Vijfsluizen van Heijmans in februari 2023. ANP / Jeffrey Groeneweg

Het akkoord is binnen. Heijmans heeft toestemming om het Brabantse bouwbedrijf Van Wanrooij over te nemen, maakt de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt op donderdagochtend bekend.

Het plan voor de overname werd afgelopen maand aangekondigd. Heijmans trekt bijna 300 miljoen euro uit voor de aankoop van Van Wanrooij, een van de meest winstgevende Nederlandse bouwbedrijven van het moment. Naast vastgoedontwikkeling verdient het bedrijf aan een timmerfabriek en bouwmaterialenhandel.

Om door te mogen gaan moet de overname goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt. Overnames van bedrijven boven een bepaalde grootte worden in Nederland door deze toezichthouder onderzocht. De toezichthouder laat op donderdag in een online nieuwsbericht weten dat Heijmans groen licht heeft.

‘Geen oneerlijke concurrentie’

Zowel Heijmans als Van Wanrooij zijn actief in de vastgoedontwikkeling. Daarom onderzocht de Autoriteit Consument & Markt onder andere of de bedrijven in dezelfde gemeenten grond bezitten.

“Dat laatste zou gevolgen kunnen hebben voor de concurrentie tussen projectontwikkelaars en bouwbedrijven bij het bouwen van woningen, wat kan leiden tot hogere huizenprijzen of slechtere kwaliteit”, zegt de toezichthouder. “We concluderen dat het niet waarschijnlijk is dat dit bij deze overname het geval is.”

Heijmans laat weten dat ‘een belangrijke mijlpaal is behaald’. “Momenteel ronden we de laatste formaliteiten af om over te kunnen gaan tot de afronding van de overname. De afronding wordt in de eerste helft van september verwacht.”

Niet vastgoed, maar infrastructuur

De omzet die Heijmans uit vastgoed haalt krijgt met de overname een impuls. In het afgelopen halfjaar zag de organisatie ongeveer een derde van deze omzet verdwijnen door de afkoelende woningmarkt. Vorig jaar was vastgoed in dezelfde periode nog de grootste bron van omzet voor Heijmans, terwijl die titel dit keer naar de infrastructuurdivisie ging. Infrasite schreef er vorige week een uitgebreid artikel over.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Heijmans krijgt groen licht voor overname bouwbedrijf Van Wanrooij | Infrasite
Toezichthouder akkoord

Heijmans krijgt groen licht voor overname bouwbedrijf Van Wanrooij

heijmans nieuwbouw van wanrooij
Foto ter impressie. Personeel bij het nieuwbouwproject Park Vijfsluizen van Heijmans in februari 2023. ANP / Jeffrey Groeneweg

Het akkoord is binnen. Heijmans heeft toestemming om het Brabantse bouwbedrijf Van Wanrooij over te nemen, maakt de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt op donderdagochtend bekend.

Het plan voor de overname werd afgelopen maand aangekondigd. Heijmans trekt bijna 300 miljoen euro uit voor de aankoop van Van Wanrooij, een van de meest winstgevende Nederlandse bouwbedrijven van het moment. Naast vastgoedontwikkeling verdient het bedrijf aan een timmerfabriek en bouwmaterialenhandel.

Om door te mogen gaan moet de overname goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt. Overnames van bedrijven boven een bepaalde grootte worden in Nederland door deze toezichthouder onderzocht. De toezichthouder laat op donderdag in een online nieuwsbericht weten dat Heijmans groen licht heeft.

‘Geen oneerlijke concurrentie’

Zowel Heijmans als Van Wanrooij zijn actief in de vastgoedontwikkeling. Daarom onderzocht de Autoriteit Consument & Markt onder andere of de bedrijven in dezelfde gemeenten grond bezitten.

“Dat laatste zou gevolgen kunnen hebben voor de concurrentie tussen projectontwikkelaars en bouwbedrijven bij het bouwen van woningen, wat kan leiden tot hogere huizenprijzen of slechtere kwaliteit”, zegt de toezichthouder. “We concluderen dat het niet waarschijnlijk is dat dit bij deze overname het geval is.”

Heijmans laat weten dat ‘een belangrijke mijlpaal is behaald’. “Momenteel ronden we de laatste formaliteiten af om over te kunnen gaan tot de afronding van de overname. De afronding wordt in de eerste helft van september verwacht.”

Niet vastgoed, maar infrastructuur

De omzet die Heijmans uit vastgoed haalt krijgt met de overname een impuls. In het afgelopen halfjaar zag de organisatie ongeveer een derde van deze omzet verdwijnen door de afkoelende woningmarkt. Vorig jaar was vastgoed in dezelfde periode nog de grootste bron van omzet voor Heijmans, terwijl die titel dit keer naar de infrastructuurdivisie ging. Infrasite schreef er vorige week een uitgebreid artikel over.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.